PAS cheamă partidele din Parlament la dialog // PSRM vrea acțiuni juridice pentru a depăși criza politică

Valeria Vițu
11/03/2021
Parlament.md

La Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate cheamă partidele politice din Parlament la dialog pentru a agrea o strategie comună privind vaccinarea în masă a populației și respectarea cu strictețe a normelor de protecție anti-COVID. În același timp, PAS reiterează că cea mai rapidă cale către stabilitate politică este organizarea alegerilor parlamentare anticipate, ”așa cum își dorește marea majoritate a cetățenilor”. Între timp, Partidul Socialiștilor anunță că va iniția acțiuni juridice pentru a depăși criza politică din R.Moldova, scrie RFI.ro într-o corespondență de la Chișinău.  

Principala îngrijorare, susțin socialiștii, este legată de creșterea alarmantă a numărului de persoane infectate cu COVID, dar și creșterea numărului de decese, în condițiile în care ”unele partide, dar și conducători de instituții, se preocupă de acțiuni populiste și interese electorale, în loc să se preocupe de sănătatea populației”.

Partidul Acțiune și Solidaritate consideră că o strategie comună de vaccinare a populației, dar și respectarea măsurilor sanitare sunt primordiale pentru ieșirea cât mai rapidă din criza pandemică și economică. ”Orice dezbateri politice pe acest subiect vor dăuna grav eforturilor de depășire a crizei”, susțin deputații PAS.

În acest sens, formațiunea anunță că va vota pentru inițiativa de simplificare a procedurii de achiziționare urgentă a vaccinurilor anti-COVID. Vineri, deputații urmează să abordeze acest subiect în Parlament.

În același timp, PAS reiterează că alegerile anticipate sunt cea mai rapidă cale către stabilitatea politică.”Componența actuală a Parlamentului, dominată de deputații lui Plahotniuc și Șor, nu reprezintă voința poporului și doar va adânci criza”, consideră deputații Partidului Acțiune și Solidaritate.

De partea sa, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, declară că Republica Moldova are nevoie de dialog și eforturi comune, mai mult ca niciodată, ”pentru a depăși situația dificilă în care ne aflăm cu toții”. ”PSRM va iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale. Printre aceste acțiuni vor fi inițierea unor proceduri prevăzute de Constituția țării, adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția”.

Totodată, socialiștii pledează pentru un Guvern condus de Mariana Durleșteanu, candidatul propus de majoritatea PSRM-Șor, dar sunt gata să discute și alte soluții propuse de celelalte fracțiuni parlamentare, dar și ”să participe la un dialog constructiv cu președintele țării”.

Ambasadorul SUA, în R.Moldova:”Politicienii și infractorii corupți nu mai pot dicta cursul viitorului țării”

Într-un editorial pentru portalul Anticorupție, ambasadorul SUA în R.Moldova, Dereck Hogan, a îndemnat aleșii poporului să respecte voința poporului, să rezolve impasul actual. ”Republica Moldova se află într-o criză politică, una care împiedică eforturile de abordare eficientă a efectelor devastatoare ale pandemiei globale COVID-19 și crizei economice. Însă Republica Moldova nu este singura”. ”Acum aproape doi ani, cetățenii Moldovei și-au scăpat țara de un temut oligarh. Multe instituții de stat, inclusiv Curtea Constituțională, care au fost odată capturate, își exercită acum independența și lucrează pentru binele poporului și nu a intereselor egoiste și corupte. Iar instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajelor democratice și revenirii la un climat de frică”. 

În opinia ambasadorului Hogan, ”Republica Moldova se află la încă o răscruce de drumuri. Politicienii și infractorii corupți nu mai pot dicta cursul viitorului țării. Poporul Republicii Moldova merită și cere mai mult. Aleșii Republicii Moldova trebuie să respecte voința poporului, să rezolve impasul actual și să se apuce de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetățenilor”. 

Să spunem că, la 11 februarie, prima tentativă de învestire a Guvernului a eșuat după ce candidatul desemnat, Natalia Gavriliță, nu a obținut nici un vot în Parlamentul R.Moldova. Tot atunci a și fost creată majoritatea parlamentară PSRM-Șor care a venit cu propriul candidat la șefia Executivului. În aceeași zi, Maia Sandu, a desemnat-o din nou pe Gavriliță pentru a-și face echipa și programul de guvernare. Curtea Constituțională a declarat însă ilegal acest decret. ”La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a fost reacția Maiei Sandu după decizia magistraților.

Potrivit Constituției, președintele R.Moldova este obligat să înainteze deputaților Guvernul propus de majoritatea parlamentară. Dacă refuză să o facă, șeful statului riscă să fie demis din funcție.

Valeria Vițu
11/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii