fbpx

Țările în care a ajuns „lotul cu probleme” al vaccinului produs de AstraZeneca. Moldova nu se regăsește printre ele

Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, nouă în total, ca măsură de prevenție, după ce au fost raportate mai multe efecte secundare severe. Primul stat care a luat această hotărâre a fost Austria, care a suspendat utilizarea lotului de vaccin COVID-19, ABV5300, în urma decesului unei persoane. Lotul ABV5300 a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde un milion de doze de vaccin. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Autoritățile competente din Austria au suspendat utilizarea unui lot de vaccin COVID-19 AstraZeneca (numărul lotului ABV5300), după ce o persoană a fost diagnosticată cu tromboză multiplă, adică formarea de cheaguri în vasele de sânge, și a murit, iar alta a fost internată cu embolie pulmonară (blocaj în arterele plămânilor).

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a studiat semnalările primite din mai multe state ale UE privind cazuri de tromboză diagnosticate după injecţii cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi a recomandat joi continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

Lotul ABV5300 al vaccinului AstraZeneca a fost livrat în 17 țări din UE

Lotul ABV5300 a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde un milion de doze de vaccin. Unele țări din UE au suspendat ulterior acest lot ca măsură de precauție, în timp ce în prezent se desfășoară o anchetă completă, potrivit unei informări a Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Statele care au primit vaccinuri din „lotul cu probleme” sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România: Nu am primit doze din acest lot

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca, folosit în alte țări și suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge.

„Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena3, transmite Digi24.

Amintim că acum două săptămâni, România a donat Republicii Moldova 21.600 de doze de vaccin anti-COVID-19, produse de AstraZeneca.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button