/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ După convocarea Executivului Politic, PSRM amenință cu „acțiuni juridice, pentru depășirea blocajului”

11 martie 2021, ora 20:06

A fost agitație, la sediul socialiștilor. După ce Maia Sandu nu s[1]a conformat ultimatumului înaintat de Igor Dodon, prin care acesta îi cerea ca, până pe 9 martie să o desemneze pentru funcția de premier pe Natalia Durleșteanu, candidata propusă de alianța ȘOR – PSRM, astăzi, socialiștii amenință cu mai multe acțiuni juridice care, potrivit lor, ar putea contribui la depășirea „blocajului politic” din Republica Moldova.

Printre acestea se numără apeluri adresate Curții Constituționale, Consiliului Europei, dar și Comisiei de la Veneția. Deciziile au fost luate în cadrul ședinței Executivului Politic al PSRM.

Ședința Executivului Politic al PSRM a avut loc, în această dimineață, la sediul PSRM. Presa nu a fost anunțată, însă, despre ora la care urma să înceapă adunarea socialiștilor. La sosirea echipei TV8, mașina cu care se deplasează Igor Dodon era deja în fața sediului. Abia peste puțin timp, aici și-a făcut apariția și președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi.

După aproximativ o oră, liderul socialiștilor a ieșit din clădire. Acesta a refuzat să ofere prea multe detalii despre deciziile luate, însă a precizat că Partidul Socialiștilor rămâne ferm pe poziție și pledează în continuare pentru candidatura înaintată de majoritatea ȘOR-PSRM, Mariana Durleșteanu, la funcția de premier.

A refuzat să ne ofere alte detalii și socialista Alla Dolința, membră a Executivului Politic. În comunicatul de presă emis ulterior, PSRM anunță că, în zilele următoare, va iniția noi acțiuni, pentru a asigura desemnarea candidatei Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru a Republicii Moldova.

Am încercat să aflăm la ce mai exact s-a referit Mariana Durleșteanu și ce a vrut, totuși, să transmită prin această postare, însă nu ne-a răspuns la mesajul pe care i l-am lăsat. Pe data de 9 martie, a expirat ultimatumul pe care Igor Dodon i l-a înaintat Maiei Sandu și prin care îi cerea președintei să o desemneze pe candidatata majorității, ȘOR-PSRM, Mariana Durleșteanu, la funcția de premier.

În caz contrar, socialiștii amenințau că vor lua măsuri mai hotărâte, iar funțcia de președinte va deveni una de decor, așa cum a fost anterior. Atunci, Președinția și-a reiterat poziția, precizând că nu operează cu ultimatumuri, ci continuă să se consulte cu societatea civilă și cu alți actori sociali.

Amintim că, pe data de 23 februarie, Curtea Constituțională a decis că drecretul semnat de Maia Sandu privind înaintarea repetată la funcția de premier a Nataliei Gavrilița este neconstituțional. În aceeași zi, Sandu a dat de înțeles că nu o va înainta la această funcție pe candidată propusă de alianța ȘOR-PSRM, Mariana Durleșteanu și că țara își va decide viitorul la anticipate sau la referendum.

Ulterior, șefa de stat a precizat că așteaptă data de 23 martie, zi în care se vor împlini trei luni de la demisia Guvernului Chicu, lucru care, potrivit lui Sandu ar crea cirmustanțe de dizolvare a Parlamentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram