‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCând va fi repartizată motorina acordată de România și cine va beneficia

Când va fi repartizată motorina acordată de România și cine va beneficia

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cele 6 mii de tone de motorină, acordate drept ajutor din partea României vor fi distribuite în baza a două Hotărâri de Guvern, dintre care una este elaborată de Ministerul Afacerilor Interne și una de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Despre aceasta a menționat, în cadrul unui interviu pentru Agrobiznes, Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, MADRM.

Hotărârea elaborată de Ministerul Afacerilor Interne se referă la transmiterea motorinei și getionarea ulterioră (depozitarea, repartizarea pe la benzinării), iar MADRM a transmis spre aprobare Guvernului hotărârea privind determinarea cuantumului cantitativ de motorină eligibil pentru beneficiari.

„Am creat un mecanism, care a fost consultat cu mediul de afaceri, Federația Națională a Fermierilor, comitetul organizatoric al protestatarilor. Sperăm că săptămâna viitoare va fi deja votat de Guvern. La calcularea cantității care va fi distribuită producătorilor vor fi aplicați 3 indicatori: gradul de afectare, mărimea suprafeței gestionate, culturile. Astfel, producătorii agricoli care au avut suprafețe de culturi fitotehnice, cu excepția grâului, orzului de toamnă și a rapiței vor putea să înainteze, odată cu aprobarea și publicarea Hotărârii de Guvern, în decurs de 21 de zile calendaristice, cererile la AIPA din teritoriu”.

Mecanismul creat, consideră reprezentantul MADRM, este unul echitabil și vine să susțină agricultorii, inclusiv pe cei mici.

„Producătorii care au în gestiune o suprafață mai mare de 5 mii de hectare nu vor fi eligibili. Totodată, fermierii care vor solicita ajutor vor semna o declarație pe propria răspundere. Țin să remarc aici că, instituțiile cu funcție de control deja, efectuează controale prin raioane referitor la repartizarea mijloacelor financiare pentru culturile din prima grupă. Iată de ce, îndemn agenții economici să înainteze solicitarea conform suprafeței pe care o prelucrează, deoarece dacă nu va fi corect, va diminua ajutorul pe care îl poate primi alt fermier, care într-adevăr a avut de suferit”.

Conform regulamentului elaborat, la distribuirea motorinei va fi aplicată metodologia coeficientului liniar.

„Se vor colecta toate solicitările de la agenții economici, se va determina, conform indicatorilor amintiți, care este suprafața eligibilă totală pe republică. Cantitatea de motorină donată va fi împărțită la suprafața totală eligibilă și astfel, va fi calculat care este cuantumul per hectar. Cuantumul obținut va fi împărțit la suprafața eligibilă și se va determina mărimea compensației. Lista beneficiarilor va fi publicată pe pagina MADRM și AIPA”.

Potrivit lui, cantitatea repartizată va fi insuficientă pentru producători, deoarece cheltuielile sunt cu mult mai mari, dar este totuși un suport care trebuie apreciat.

„Ne-am dori foarte mult ca motorina să fie distribuită cât mai curând posibil, dar există anumite condiții și restricții, care nu permit realizarea acestui proces mai rapid”.

‹ adv ›

Amintim că, președintele României, Klaus Iohannis a anunțat despre acordarea a 6 mii de tone de motorină pentru agricultori, la sfârșitul lunii decembrie 2020, în cadrul unei vizite de lucru în Republica Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›