image
Sursa foto: Getty Images

Premierul britanic dă asigurări că Londra nu blochează exporturile de vaccinuri sau componente de vaccinuri

Premierul britanic Boris Johnson a respins miercuri sugestia că guvernul său blochează exporturile de vaccinuri sau componente de vaccinuri anti-COVID-19, în pofida comentariilor făcute în ajun de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmit Reuters, AFP şi dpa.

„Putem fi mândri de sprijinul pe care Regatul Unit l-a dat răspunsului internaţional la COVID-19.( ...). De aceea, doresc să corectez sugestia făcută de preşedintele Consiliului European că Regatul Unit a blocat exporturi de vaccinuri'', a spus Johnson, în cadrul unei interpelări parlamentare.

„Vreau să fiu clar: nu am blocat exportul nici măcar al unei singure doze de vaccin anti-COVID-19 sau al componentelor de vaccin. Această pandemie ne-a pus pe toţi de aceeaşi parte în lupta pentru sănătate globală, ne opunem naţionalismului vaccinurilor în toate formele sale'', a explicat şeful executivului britanic, citat de Agerpres.

Referitor la campania de vaccinare anti-COVID-19, Charles Michel a declarat miercuri seară că Uniunea Europeană nu se foloseşte de vaccinuri pentru a face propagandă după modelul Rusiei şi al Chinei şi a apărat un sistem de control al exporturilor de vaccinuri produse în ţările UE, sistem invocat de Italia săptămâna trecută pentru a bloca un transport cu vaccinuri AstraZeneca către Australia.

El a subliniat că fără Europa nu ar fi fost posibile dezvoltarea şi producerea mai multor vaccinuri în mai puţin de un an, iar solidaritatea UE a ajutat ţările mai sărace să obţină primele doze de vaccin anti-COVID-19.

Noutăţile partenerilor

comentarii: