Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SPPS sesizează mai multe instituții…

SPPS sesizează mai multe instituții ale statului privind desfășurarea unor lucrări pe un teren din mun. Chișinău: „Considerăm că am fi fost deposedați ilegal”

Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) sesizează Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Primăria mun. Chișinău, Pretura sectorului Buiucani și Consiliul municipal Chișinău privind desfășurarea unor lucrări pe terenul de pe strada Vasile Lupu din mun. Chișinău, teren care a fost predestinat pentru construcția locuințelor de serviciu pentru angajații săi, de care ar fi fost deposedați ilegal. În acest sens, SPPS solicită să fie întreprinse acțiunile necesare pentru a fi sistate lucrările de pe terenul respectiv.

„Angajații SPPS au stabilit că pe acest teren, de care considerăm că am fi fost deposedați ilegal, în acest mod fiind prejudiciat banul public, sunt efectuate unele lucrări. Presupunem că acestea sunt lucrări de pregătire pentru construcția unui edificiu, iar pentru a preveni acest fapt și a întoarce acest teren, Serviciul a depus o sesizare la mai multe instituții ale statului cum ar fi: Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Primăria mun. Chișinău, Pretura sectorului Buiucani, Consiliul municipal Chișinău”, susțin angajații SPPS.

În sesizarea depusă, SPPS solicită să fie întreprinse  acțiunile necesare, conform competențelor atribuite de lege pentru a fi sistate/stopate lucrările de pe terenul respectiv, până la finalizarea examinării de către Procuratura Generală a sesizării depuse pe 2 februarie 2021.

Reprezentanții SPPS au anunțat pe 2 februarie că a depus o sesizare la PG cu referire la terenul de 1,5 ha de pe strada Vasile Lupu 28, municipiul Chișinău. Actuala conducere își dorește să elucideze toate circumstanțele în care acest lot a fost transmis în gestiune economică instituției în anul 2017, iar în anul 2020 a fost înstrăinat fără avizul Serviciului.

Anterior, ZdG a scris despre Compania Exfactor Grup care a devenit noua proprietară a celor două terenuri cu o suprafață de peste 7 hectare din sectorul Buiucani al capitalei scoas la vânzare de Agenția Proprietăți Publice (APP). Pentru cele 2 loturi de pe strada Vasile Lupu 28 care au aparținut Armatei Naționale și Serviciului Pază și Protecție de Stat, compania a achitat 299 de milioane de lei.

Vânzarea acestor proprietăți a fost anunțată de premierul Ion Chicu în cadrul ședinței Guvernului din 21 octombrie 2020. În plină campanie electorală, executivul, prin intermediul APP, se lăuda cu vânzări record de peste 300 de milioane ale unor bunuri de stat. Este de departe cea mai mare sumă cu care a fost vândut un bun de stat în 2019. Grosul banilor însă, au venit de la 2 loturi de teren situate la intersecția străzilor Vasile Lupu și Vissarion Belinski din sectorul Buiucani.