Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ana Guțu a făcut un…

Ana Guțu a făcut un apel către autoritățile române pentru a facilita accesul cetăţenilor români din R. Moldova la programul de vaccinare anti-COVID-19 din România

Ana Guțu, fosta secretară de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţia cu R. Moldova în Guvernul României, a făcut un apel către autoritățile sanitare/medicale din România să opereze modificări pe platforma de programare la vaccin anti-COVID-19, pentru a facilita accesul cetăţenilor români din R. Moldova pentru programări.

„Cetățenii români din Republica Moldova (circa 1 milion de oameni) au acces gratuit la procesul de vaccinare din România. În acest context fac apel către autoritățile sanitare/medicale din România să opereze modificări pe platforma de programare la vaccin anti-Covid (https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/) în sensul oferirii posibilității de a fi logat/programat cu număr de telefon mobil din Republica Moldova. Astfel, va fi eliminată restricția de logare doar cu număr de telefon mobil valabil pe teritoriul României. Amintesc că un număr important din cei 1milion de cetățeni ai României, originari din Republica Moldova, au domiciliul permanent în Republica Moldova”, susține Ana Guțu.

Anterior, ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a declarat că moldovenii care dețin și cetățenie română au posibilitatea de a merge în România pentru a se vaccina împotriva COVID-19. Ioniță susține că moldovenii care dețin și cetățenie română se pot înscrie pe Platforma națională de vaccinare de peste Prut și dacă se încadrează într-o anumită categorie, pot fi vaccinați.

Potrivit datelor furnizate miercuri, 10 martie, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), de la începutul campaniei de vaccinare, în R. Moldova au fost imunizate 6447 de persoane.

Autoritățile din R. Moldova au recepționat la 4 martie, lotul de 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

La 2 martie a început campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova. La această primă etapă este efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19.

Campania de vaccinare a început după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.