Jurist: Partidul „ȘOR” poate fi scos în afara legii printr-o inițiativă legislativă a șefului statului. Nu este neapărat nevoie de un guvern cu mandat deplin

by D M
Distribuiti mai departe...

Partidul „ȘOR” poate fi scos în afara legii printr-o inițiativă legislativă a șefului statului. Pentru asta nu este nevoie de un guvern cu mandat deplin. O spune juristul Natalia Bairam, într-un live realizat pe Facebook de Ilian Cașu, unul dintre fruntașii Partidului Nostru.

Politicianul a ținut să spulbere, astfel, o declarație a secretarului general al Platformei Demnitate și Adevăr, Ion Terguță, făcută în studiolul TV8, potrivit căruia, pentru a scoate Partidul „ȘOR” în afara legii ar fi nevoie de un guvern plenipotențiar.

„Drept de inițiativă legislativă, potrivit Constituției, are nu doar Guvernul, așa cum s-a vehiculat, ci și deputații din Parlament și Adunarea Populară a Găgăuziei, dar și președintele Republicii Moldova. Prin urmare, toți acești subiecți pe care i-am enumerat pot veni în Parlament cu un proiect de lege, fie pentru problema pe care dvs ați abordat-o sau pentru oricare altă problemă”, a explicat Natalia Bairam.

Potrivit lui Ilian Cașu, aşa-zisa motivare a lui Terguță nu este altceva decât o nouă sperietoare lansată în spațiul public de exponenții partidelor parlamentare care fug de alegeri anticipate, pentru că riscă să nu mai intre în legislativ sau să acceadă cu un număr mai mic de mandate decât cel pe care-l dețin în prezent. Un sondaj închis, realizat în februarie 2021, la comanda lui Igor Dodon, ar arăta că, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, în legislativ acced 4 partide. Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține între 36 și 38% din votul cetățenilor, PSRM – 18-20%, Partidul Nostru – 10-12% și Partidul Șor – 5,5%. 

Amintim că partidele parlamentare PSRM, condus de Igor Dodon, Platforma DA a lui Andrei Năstase, Platforma “Pentru Moldova”, condusă de Andrian Candu și Partidul Șor cu grupul parlamentar Pro Moldova invocă criza pandemică și necesitatea urgentă de soluționare a unor probleme ale cetățenilor drept motiv pentru care țara are nevoie de un guvern cu mandat deplin. Totodată, aceștia declară că nu resping ideea anticipatelor, dar scrutinul trebuie amânat.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.