(foto) Germanii de la DARC introduc o casă pe roţi din carbon, făcută cu inspiraţie de la camioanele folosite în Dakar

Compania germană DARC a anunțat primul său proiect – o casă mobilă off-road numită MONO, dezvoltată folosindu-se tehnologii din lumea raliurilor și a Formula 1. Vehiculul premium va oferi o existență complet autonomă pentru doi adulți (cu 1-2 copii mici) timp de două săptămâni, iar la necesitate le poate permite să nu se rupă de la locul de muncă.

DARC MONO se bazează pe un șasiu cu tracțiune integrală de la IVECO Daily, însă corpul casei pe roţi este făcut de la zero (în totalitate din fibră de carbon reciclată) şi anume el ne-a atras atenţia pentru că anterior nu am mai văzut aşa ceva în acest segment de vehicule.

Inginerii companiei au lucrat anterior nu numai în companii mari precum BMW și Daimler, ci și în proiectarea iahturilor sportive și a mașinilor de Formula 1, de unde au şi câştigat experienţă în construcţia de structuri monococi din carbon. A fost nevoie de peste 1.000 de ore de lucrări în laborator înainte de a purcede la crearea părţilor şi asamblare.

Designul cadrului capsulei de locuit (cu pereţi de 55 mm doar), cu o lungime de 420 cm, este realizat cu inspiraţie de la corpurile camioanelor care participă în raliuri (acelaşi Dakar, de exemplu). Designul său permite rulotei să fie echipată cu geamuri cu vedere panoramică la 270 de grade și un acoperiș transparent, fără a-și pierde rigiditatea. Apropo, lungimea acoperişului panoramic poate fi în acest caz de până la 200 centimetri!

Interiorul lui DARC MONO (8 m2, înălţime de 205 cm) are o zonă completă de luat masa (locuri pentru până la cinci persoane), o bucătărie compact cu tot de ce este nevoie (inclusiv un grătar pe bază de gaz), o baie și chiar un spațiu de birou, care este echipat nu numai cu prize, ci și cu un proiector video 4K cu sistem audio în format 5.1. Iar în timpul zilei, un pat pentru două persoane se află sub tavan şi poate fi coborât după cum este necesar.

Autonomia camperului este asigurată de panouri solare care sunt conectate la o baterie pentru stocare și un invertor pentru procesarea curentului. Un rezervor de apă potabilă de 185 litri și un rezervor de combustibil de 190 litri sunt de asemenea la bord (spaţiul de stocare pentru alte lucruri şi bagaje se ridică la 2.600 de litri). În plus, vehiculul vine cu un încălzitor separat al spațiului de locuit și un încălzitor de apă pentru utilizare pe vreme rece.

Din punct de vedere tehnic, sub capotă a rămas un motor diesel de la IVECO, care are un volum de 3.0 litri, patru cilindri şi 180 CP/430 Nm. Acesta este cuplat la o cutie de viteze automată în opt trepte, prin care trimite puterea şi cuplul necesar spre toate cele patru roţi.

De asemenea, pentru a face faţă condiţiilor de off-road, şasiul a fost dotat cu o suspensie complet adaptivă dezvoltată în colaborare cu KW Automotive, la care se adaugă nişte roţi off-road de 37 de inci cu jante din aluminiu forjat, un troliu cu o capacitate de 10 tone și un snorkel din carbon.

Preţul de start al unei astfel de case pe roţi constituie 295.000 de euro fără taxe. Comenzile sunt deja procesate, iar primii clienţi îşi vor primi maşinile din luna august.

https://autoblog.md/video-hymer-lanseaza-doua-noi-case-pe-roti-cu-awd-si-lift-kit-pentru-off-road-pe-baza-noului-sprinter/

Specificaţii în detalii:

[embeddoc url=”https://darc-mono.com/wp-content/uploads/2021/03/DARCMONO_Specs_Sheet_3_21.pdf”]


[embeddoc url=”https://darc-mono.com/wp-content/uploads/2021/03/DARCMONO_Price_List_Q1-21_INT.pdf”]


Cmentariile sunt închise