image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu / Jurnal.md

Cer demisia primarului de Chișinău: Apărătorii animalelor sunt nemulțumiți de atitudinea lui Ceban față de maidanezi

Membrii Asociației pentru Protecția Animaleleor ALGA cer demisia primarului capitalei, Ion Ceban. Ei sunt revoltați că primăria a aprobat un plan prin care li se interzice persoanelor fizice să hrănească câinii fără stăpân pe teritoriul parcurilor, scuarurilor și pe spațiile din preajma grădinițelor și școlilor. Pe de altă parte, edilul capitalei a menționat că în loc de critici, membrii asociației mai bine ar veni cu o mână de ajutor.

Reprezentanții asociației ALGA au și-au făcut publice pretențiile astăzi, în cadrul unei conferințe de presă. Apărătorii animalelor spun că decizia Primăriei va conduce la înfometarea câinilor și la moartea lor lentă. Aceștia declară că, din cauza noilor restricții, voluntarii care anterior ajutau animalele fără stăpân vor deveni infractori, iar vinovat de acest lucru nu va fi nimeni altul decât Ion Ceban.

„Vă spun sincer că atunci când a candidat pentru funcția de primar eu am spus că e „hana” cu acești câini, atât a fost. Îl știu foarte bine și știu de ce este în stare. Este un om arogant, un om care nu știu cum a câștigat aceste alegeri. Îmi doresc să inițiez o procedură de impeachment contra acestui primar. Eu sunt sigură că voi fi susținută de foarte multe persoane”, a declarat Valentina Dudnic, președintele Asociației pentru Protecția Animalelor ALGA.

Membrii Asociației sunt nemulțumiți și de modul de funcționare a necropolei din Chișinău, iar pentru a pune capăt tuturor ilegalităților, vor să adune semnături pentru a-l demite pe Ceban.

„Șase milioane de lei au fost alocate anul trecut pentru construcția unor voliere, dar până la urmă sterilizare nu avem, medici nu avem, unde-s toți? Ne rezevrăm dreptul de a strânge semnături și de a nu-i mai permite lui Ion Ceban să mai fie primar, fiindcă totul se începe de la animale. Azi cu animalele, mâine cu oamenii. El a început să insulte și animalele, dar și oamenii”, a mai spus Valentina Dudnic.

În replică, primarul Ceban afirmă că, în ultimul an, municipalitatea a făcut multe lucruri pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi.

„Am construit noi voliere pentru adăpostirea câinilor, iar numărul maidanezilor de pe străzile orașului a scăzut considerabil. Am comunicat mereu că această problemă necesită abordare complexă, inclusiv prin modificarea legislației la nivel național. Am rugat poliția ca, în cazul în care sunt depistate situații de transportare organizată a câinilor și abandonarea acestora intenționată în oraș, să fie aplicate amenzi dure. Câinii nu sunt lăsați să se adune în haite mari, deoarece devin periculoși. Cei care apără animalele pot să dea o mână de ajutor, nu să critice. În astfel de situații ei cunosc cel mai bine problema”, a comentat primarul.

Recent, Primăria Chișinău a aprobat un plan de măsuri potrivit căruia urmează să fie sterilizate circa 20 de animale pe săptămână. Totodată, directiva interzice hrănirea animalelor fără stăpân de către persoanele fizice și juridice. Potrivit datelor prezentate de către Secția de Control și Protecția a Animalelor din municipiul Chișinău, pe străzile din capitală sunt în jur de 1.714 de câini maidanezi, adică aproximativ 14 animale la fiecare km pătrat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: