Expiră ultimatumul dat Maiei Sandu: Ce anunț face PSRM

Partidul Socialiștilor „constată cu regret că Președinția continuă să refuze dialogul propus de mai multe partide politice din Parlament, refuză în continuare să se conformeze Constituției și să pună în aplicare hotărârile Curții Constituționale”. „Acest comportament este unul care întrunește elemente clare de uzurpare a puterii de stat, atât dacă sunt privite prin prisma răspunderii penale, cât și prin cea politică”, se arată într-un comunicat al socialiștilor, publicat astăzi, zi când expiră ultimatumul dat Maiei Sandu de a desemna un candidat la funcția de premier.

Foto: UNIMEDIA

„PSRM constată cu îngrijorare faptul că, pe zi ce trece, criza politică se adâncește, asta în condițiile în care aceasta se suprapune peste o creștere dramatică a crizei pandemice.

Blocajul instituțional creat de criza politică generată de Președinție, lipsa unui guvern funcțional, preocuparea unor conducători ai statului pentru interese electorale, fac ca țara să se afunde într-un haos în care vedem tot mai mulți oameni bolnavi, avem creșteri alarmante ale deceselor, blocaje economice și sociale, riscăm din nou să intrăm în lockdown. Toate acestea sunt generate de iresponsabilitatea unor politicieni și de unii conducători de instituții, care refuză dialogul și refuză să pună pe primul plan nevoile urgente ale cetățenilor și siguranța lor”, se mai menționează în comunicatul PSRM.

Totodată, formațiunea anunță că va întruni joi Executivul politic, unde urmează să fie decis planul de acțiuni „pentru salvarea țării din haosul politic, sanitar, social și economic în care se află”.

„Cerem Maiei Sandu să desemneze candidat la șefia Guvernului până în 9 martie și să nu mizeze pe „revoluția unor balaboli”. În caz contrar, PSRM va fi nevoit să întreprindă alte acțiuni pentru a scoate țara din blocaj și criză”, a declarat liderul socialiștilor, Igor Dodon, pe 1 martie 2021.

„Președinția nu operează cu ultimatumuri”, a reacționat, la rândul său, instituția prezidențială.

Maia Sandu așteaptă să expire termenul celor 3 luni de la demisia Guvernului, iar Curtea Constituțională să decidă dacă sunt sau nu condiții pentru dizolvarea Parlamentului, „în condițiile în care nu va exista un alt Guvern”. Până atunci, oficiala nu va desemna un alt candidat la funcția de prim-ministru și nici nu va demara negocieri cu fracțiunile parlamentare, pentru că „nu are sens”.

Pe 23 februarie 2021, CC a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea, repetată, a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.


Pub