Cum explică medicii din Găgăuzia refuzul de a se vaccina anti-Covid: „Este importantă eficiența”

Medicii gagauzi au explicat pentru portalul gagauzinfo.md de ce refuză imunizarea cu vaccinul AstraZeneca oferit R. Moldova prin intermediul platformei COVAX, având în vedere că procesul de vaccinare în R. Moldova a început la data de 2 martie 2021.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit sursei citate, „lucrătorii medicali din Găgăuzia nu refuză vaccinul împotriva coronavirusului ca atare. Ei pledează doar pentru alegerea liberă a unui medicament de la mai mulți producători.”

Medicii oferă argumente de ce majoritatea se abțin în prezent de la vaccinare. Primul și cel mai important motiv este că inițial au fost anunțate complet diferite medicamente pentru vaccinare.

„Faptul este că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de AstraZeneca oferă protecție împotriva infecției cu doar 60-70 la sută. Pentru persoanele peste 55 de ani, eficacitatea acestui vaccin este chiar mai mică. Deci, merită ca medicii găgăuzi, dintre care majoritatea au peste 50 de ani, să-și administreze vaccinări care pot să nu dea efectul scontat?”, se întreabă medicii.

„În același timp, vaccinul împotriva coronavirusului, dezvoltat de compania americană Pfizer împreună cu compania germană BioNTech, a arătat o eficiență de 94%. Și vaccinul rusesc Sputnik V este eficient cu aproape 92%. Vaccinul chinez Sinopharm, care este estimat chiar de producător la 79%, are și el rezultate bune”, se arată în materialul publicat de susrsa citată.

„Medicii au început să se pregătească pentru vaccinare la începutul anului”, spune Svetlana Duleva, șefa Departamentului Principal de Sănătate din Găgăuzia.

Inițial, ideea a fost că ar exista trei tipuri de vaccin - Pfizer, Moderna și AstraZeneca, iar fiecare profesionist din domeniul sănătății ar avea dreptul la libera alegere. S-a întâmplat că până acum a fost livrat un singur vaccin în țara noastră. Prin urmare, lucrătorii medicali ai spitalelor regionale Comrat și Ceadir-Lunga s-au abținut de la vaccinare. Nu văd asta ca pe o mare problemă. Sper că autoritățile vor face tot posibilul pentru a se asigura ca toate tipurile de vaccinuri să fie disponibile pe teritoriul Moldovei, astfel încât lucrătorii medicali și alți locuitori să aibă de ales ”, a spus Svetlana Duleva.

Medicii găgăuzi nu comentează numeroasele declarații ale politicienilor, spunând că pentru ei principalul indicator este eficacitatea vaccinului și absența efectelor secundare.

Până în prezent, 240 de doze de vaccin AstraZeneca au fost livrate în Găgăuzia. Au fost repartizați la toate cele trei spitale raionale, unde au fost pregătite spații și personal special pentru vaccinarea medicilor. Cu toate acestea, potrivit directorului Centrului de Sănătate Publică Comrat, acestia nu au fost utilizate.

Astfel, medicii găgăuzi sunt bine informați despre vaccinuri și despre procesul de vaccinare, cât despre eficacitatea medicamentelor, în special. Prin urmare, poziția medicilor ar trebui să devină un ghid de acțiune pentru autorități, care ar trebui să ofere populației mai multe tipuri de vaccin împotriva coronavirusului cât mai curând posibil, concluzionează lucrătorii medicali înșiși.

Amintim că bașcana Găgăuziei consideră că autoritățile ar trebui să combine eforturile pentru a informa eficient cetățenii cu privire la procesul de imunizare anti-Covid și că aceasta este singura cale de a depăși pandemia în care se află omenirea deja de mai bine de un an de zile. „Refuzul acestor medici din regiune nu trebuie politizat. Avem cazuri similare în toată lumea, în toată Europa, este nevoie de comunicare, nu de politizare și acuzații”, a spus Irina Vlah.

Primele loturi de vaccin împotriva Covid-19 urmau să ajungă în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca.

Platforma COVAX este unul dintre cei trei piloni de acces la instrumentele Covid-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), lansat în aprilie de OMS, Comisia Europeană și Franța, ca răspuns la pandemia Covid-19.

Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație, iar ulterior, va procura vaccinuri la un preț preferențial. Republica Moldova a aderat la COVAX în august 2020.

Powered by Froala Editor


Pub