Moldovenii cu cetățenie română se pot vaccina în România contra Covid-19. Care sunt condițiile

Moldovenii care dețin cetățenie română și se încadrează într-o anumită categorie, pot merge în România pentru a se vaccina. Despre aceasta a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” la TV8. La moment România se află la etapa 2 de vaccinare anti Covid-19. Astfel, se pot programa persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici, personalul esențial, precum și personalul din Etapa 1 personalul medical și din servicii sociale.

Foto: UNIMEDIA

„Toți cetățenii români sunt eligibili să se înscrie pe platforma națională de vaccinare. Și dacă se încadrează într-o anumită categorie evident că pot fi vaccinați. Ca cetățean român poți să mergi în România.

Noi nu am închis granițele pentru cetățenii români, de fapt, pentru niciun cetățean. Sunt niște restricții de sănătate care diferă de la etapă la etapă. Uneori poți fi rugat să fii în autoizolare”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Ambasadorul a mai precizat că cei care vor merge să se vaccineze, în funcție de etapa în care se vor deplasa, vor trebui fie să stea în autoizolare, fie să prezinte un test negativ la Covid-19, la intrarea în România.

„Depinde de etapa la care vor merge, la momentul de față sunt condiții mai stricte, în special impuse unor cetățeni care vin din zonele roșii și impunem fie un test anti-Covid, fie o autoizolare de durata unor zile.

Dacă vrei să te vaccinezi, totuși, poți să faci testul Covid-19. Intri în România cu testul Covid-19, ai făcut vaccinul și revii în Republica Moldova. Acest vaccin de asemenea te va scuti pe viitor, pentru că va reprezenta un pașaport de liberă circulație. Acest demers este unul benevol, nimeni nu te obligă să te vaccinezi dacă tu personal nu vrei să te vaccinezi”, a mai declarat Daniel Ioniță.

Iar studenții basarabeni care învață în România se vor putea vaccina în etapa a 3 a.

„Studenții sunt eligibili pentru etapa a 3 a, care va începe probabil într-o lună de zile, deja sunt înscrieri și practic orcine se poate înscrie pe platforma națională acum și se vor deschide porțile necesare pentru a te programa atunci când ești eligibil pentru perioada respectivă” a mai susținut acesta.

Pe 2 martie a început procesul de imunizcare în Republica Moldova cu vaccinul AstraZeneca.

Primul care s-a vaccinat a fost șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botezatu. Acesta a spus că senzația este una ușoară.

Powered by Froala Editor


Pub