De ce nu s-a vaccinat în weekend și de 8 martie? Explicăm

După ce pe parcursul primei săptămâni de vaccinare se menționau zilnic peste 1000 de persoane imunizate, în weekend și de 8 martie (6, 7 și 8 martie) despre tot procesul nu a apărut nicio informație nouă.  

Ultimele date referitoare la procesul de vaccinare au fost publicate pe 6 martie, valabile pentru ora 16:30 a acelei zile. Astfel, până la acea oră au fost vaccinate 5174 de persoane, iar 108 persoane au fost vaccinate în acea zi. Acest număr, potrivit Ministerului Sănătății, nu s-a schimbat de-a lungul weekend-ului prelungit.  

Întrebată dacă procesul de vaccinare se derulează și în weekend, reprezentanta Ministerului, Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ne-a spus că „centrele de vaccinare lucrează conform ordinului intern și în zi de sărbătoare, sâmbăta și duminica”.  

Cu o zi înainte de asta, pe 5 martie, erau vaccinate 1217 persoane. Pe 4 martie acest număr era de 1245 de persoane.  

„În data de 7 și 8 Martie nu s-a realizat vaccinarea din cauza numărului mic de oameni din fiecare instituție care efectuează gărzi și cei care lucrează în secțiile Covid și ATI. Adițional la acest lucru, majoritatea dintre ei au fost vaccinați în săptămâna anterioară. Pentru a minimaliza riscul de pierderi din flacon, deoarece avem 10 doze per flacon, conducătorii echipelor de organizare din instituții și-au planificat activitatea pentru ziua de 9 martie, adică astăzi”, a explicat Alexei Ceban, medic epidemiolog și coordonator al Grupului de Comunicare privind imunizarea împotriva Covid-19, pentru sanatateinfo.md 

Potrivit lui Alexei Ceban, astăzi, pe parcursul a patru ore de activitate, au fost vaccinați aproximativ 900 de lucrători medicali. În total, cu prima doză sunt vaccinate până astăzi 6.053 de persoane. Toți lucrătorii medicali ar urma să fie vaccinați până la mijlocul lunii aprilie, când urmează să fie expediate alte loturi de vaccinuri, a mai spus Alexei Ceban. 

Cum decurge vaccinarea în Moldova?  

Autoritățile între timp au lansat platforma vaccinare.gov.md, unde își propun să publice numărul celor vaccinați, inclusiv distribuit pe regiuni, precum și o serie de materiale informative la acest capitol. Totodată, sunt descrise pe îndelete cele trei etape de vaccinare a cetățenilor R. Moldova. 

Din cele 21600 de doze donate de Româniapentru prima etapă, au fost repartizate 10800 de doze. Din acestea, 5240 au fost trimise în Chișinău, 1810 în regiunea transnistreană, 610 la Bălți și în celelalte raioane  – între 40 și 200 de doze.  

Altfel spuscele 10800 de doze sunt exact jumătate din prima tranșă de vaccin primită de la România. Asta pentru  autoritățile au luat decizia de a vaccina aceleași persoane din același lot. Logica ar fi simplă – pentru a avea efect este necesar de două doze. Dacă administrezi vaccinul la 21600 de persoaneești sigur  peste 8 săptămânicând va fi necesară a doua doză  o  ai vaccin de la Astra Zeneca.  

Până în prezent, în R.Moldova au ajuns 21.600 de vaccinuri din partea României. Ulterior, alte 14.400 de doze de vaccin au venit de pe platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății.  

Totodată, săptămâna trecută, președinta Maia Sandu anunțase că România va mai transmite încă un lot de 14.400 de doze de vaccin Astra Zeneca în această săptămână. 

  

 

 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.