Nume
Parola
Vizualizări: 2944
Conceptul de administrator public un instrument modern de consolidare a capacităților administrative ale APL: experiența României și oportunități de implementare în Republica Moldova !
9 Martie 2021 — În perioada 1-4 martie 2021, primari ai unor municipii/orașe din Republica Moldova au mers în România pentru a vedea care este impactul funcției de city-manager (administrator public) în administrația publică locală.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Administratorilor Publici din România (AAPRO) în parteneriat cu Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). Vizita a avut loc în contextul în care AAPRO și AIR au selectat câteva municipii care și-au manifestat dorința și angajamentul de a examina posibilitatea instituirii funcției similare cu cea de administrator public. În rezultat au fost selectate mun. Chișinău, Strășeni, Comrat, Ialoveni și Edineț pentru a face parte din programul pilot de implementare a conceptului de administrator public în baza modelului de succes preluat din România pentru ca ulterior, în acest program sa fie incluse si alte municipii/orașe si comune/sate care își vor manifesta interesul.

Delegația Republicii Moldova a fost formată din reprezentanți ai administrației locale și centrale: secretarul general adjunct al Guvernului din Republica Moldova Adrian Ermurachi, primarul orașului Ialoveni Sergiu Armașu, primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru, primarul municipiului Strășeni Valentina Casian, viceprimarul municipiului Chișinău Inga Ionesii, viceprimarul mun. Chișinău Ilie Ceban și directorul executiv al CALM Viorel Furdui. Delegației s-a alăturat și primarul general al municipiului Chișinău Ion Ceban care a participat în cadrul activităților din municipiul București.

Delegația noastră a mers la Cluj-Napoca, Turda, Sibiu și București pentru a afla cum funcționează conceptul de administrator public, o poziție nereglementată încă în Republica Moldova, care este modul de colaborare între primar și administratorul public, dar și alte aspecte ce țin de activitatea administrației publice.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a explicat că se dorește ca acest concept să fie implementat și în Republica Moldova, iar pentru a avea rezultatul scontat schimbul de bune practici are un rol esențial. „Am fost impresionați de progresele care au avut loc în ultimii ani la Cluj-Napoca, Turda, Sibiu sau București, rolul echipei fiind unul extrem de important, inclusiv al administratorului public.”

Primarul General al municipiului Chișinău Ion Ceban a ținut să menționeze că experiența altor municipalități este utilă pentru Chișinău, care se află la început de cale în domeniul transparentizării proceselor administrative. „Bucureștiul lucrează deja de câțiva ani la dezvoltarea conceptului de Smart City, astfel că experiența lor este utilă pentru Chișinău, în contextul în care municipalitatea a lansat deja toate aceste procese.”

Primarul orașului Ialoveni Sergiu Armașu a subliniat că tot ce se întâmplă în cadrul acestei vizite de studiu va sta la temelia implementării noului proiect în comunitățile noastre.

Potrivit primarului municipiului Strășeni Valentina Casian, conceptul de city-manager reprezintă o oportunitate de modernizare a managementului public local, o evoluție în administrația publică, o soluție software integrată în interacțiunea dintre instituțiile publice și cetățeni.

În cea de-a patra zi a evenimentului, delegația CALM a avut întrevederi cu membri ai Asociației Municipiilor din România, primarii orașelor Iași, Buzău, Suceava, Oradea, Hunedoara etc. S-a discutat despre consolidarea relațiilor dintre cele două asociații, dar și despre cooperarea în cadrul unor proiecte comune.

Primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru a fost de părere că întrevederea cu membrii Asociației Municipiilor din România a deschis noi orizonturi de cooperare și transferuri de bune practici între cele două asociații ale autorităților locale, în procesul de modernizare a serviciului public și de perfecționare a aparatului de administrare.

Tot în acea zi, primarii noștri s-au revăzut cu reprezentanți ai Asociației Comunelor din România ACoR, dar și cu președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova Dan Nuțiu.

De asemenea, au fost stabilite direcțiile prioritare și mecanismul de cooperare, prin intermediul structurilor asociative – Asociația Administratorilor Publici din România și Congresul Autorităților Locale din Moldova.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă