Linkuri accesibilitate

UE ridică imunitatea catalanului Puigdemont, permițând extrădarea în Spania (dacă nu fuge în Moldova)


Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Parlamentul European a votat în această dimineață, prin vot secret, ridicarea imunitatea lui Carles Puigdemont și altor doi eurodeputați catalani, Toni Comin și Clara Ponsati, refugiați în Belgia, pe numele cărora Spania a emis un mandat european de arestare încă din 2019.

UE ridică imunitatea catalanului Puigdemont, permițând extrădarea în Spania (dacă nu fuge în Moldova)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

Puigdemont este un fost președinte ale regiunii Catalonia, care a organizat în 2017 un referendum pentru independență, considerat ilegal în Spania. El a trebuit apoi să fugă din țară.

Nu este prima oară că Parlamentul European ridică imunitatea unor eurodeputați, au mai fost ridicări de imunitate pentru corupție, însă niciodată ceva atât de rocambolesc. Una din condiții este ca acuzațiile să fie aduse pentru fapte comise înainte de alegerile europene și obținerea imunității parlamentare.

Votul astăzi a fost de 404 pentru, 248 împotrivă (și 42 abțineri). Cele trei mari grupuri politice parlamentare, PPE, socialiștii și Renew, au votat masiv în favoarea ridicării imunității. Cei împotrivă au fost în special euroscepticii din ECR și deputații din extrema dreaptă și extrema stângă, precum și membrii Fidesz din Ungaria, care după ce au părăsit PPE intenționează acum să se alăture grupului ECR, dominat de polonezii din PiS și independentiștii flamanzi.

Despre Puigdemont se vorbea chiar la un moment dat în presa spaniolă (link aici și vezi detalii mai jos) că s-ar putea refugia în Republica Moldova, de unde se relatează că este originară soția lui, Marcela Topor.

Refugiu în Belgia

Puigdemont s-a refugiat în schimb în Belgia, unde opinia publică locală e întotdeauna foarte atentă, iar presa comentează în detaliu situația din Catalonia. Motivele sunt multiple. Principalul partid politic din Belgia, cel al dreptei naționaliste flamande N-VA (Noua Alianță Flamandă, Nieuw-Vlaamse Alliantie), care nu mai face parte din coaliția aflată la putere (și care în Parlamentul European sunt membri în ECR, la eurosceptici), nu își ascunde dorința de a obține independența Flandrei, astfel încât privește cu simpatie orice mișcare separatistă în Europa.

Carles Puigdemont a primit așadar azilul în Belgia, unde trăiește protejat în apropiere de Bruxelles, în Waterloo..

La începutul lunii ianuarie, Curtea Supremă din Spania a solicitat oficial Parlamentului European să ridice imunitatea lui Puigdemont și lui Toni Comin și Clara Ponsati.

Curtea a repetat și cererea sa către autoritățile belgiene de arestare și extrădare a lui Puigdemont, Comin și Ponsati în Spania precum și menținerea mandatelor europene de arestare pentru cei trei.

Puigdemont, Comin și Ponsati au fost aleși în Parlamentul European în mai 2019. Anul trecut, după condamnarea la grele pedepse cu închisoarea a nouă lideri separatiști catalani la Madrid, Spania a continuat să trimită în Belgia mandate europene de arestare pentru Puigdemont și ceilalți doi.

La un moment dat, Puigdemont a fost convocat și a petrecut chiar o noapte în arest, în momentul apariției sale in fața unui judecător.

Desigur, dacă se decide extrădarea lui din Belgia, Puigdemont poate să conteste și să introducă un apel. El riscă mult, dat fiind că alți independentiști catalani au fost deja condamnați în Spania la pedepse între 9 și 13 ani închisoare.

În orice caz, fuga sa eventuală în Republica Moldova a fost luată în serios o vreme de presa spaniolă. În Spania, soția sa, originară din Moldova, Marcela Topor, a fost prezentatoare la 'Catalonia Today', emisiune creată tot de Puigdemont.

Spania și Republica Moldova au semnat însă un tratat reciproc de cooperare care permite extrădarea încă din 2014.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG