Datoriile întreprinderii Calea Ferată din Moldova au crescut în două luni cu 268 de milioane de lei

Anticoruptie.md
09/03/2021
Foto: CIJM

Datoriile Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova au crescut în ultimele două luni de la 497 la 765 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut marți de deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandr Slusari.

„Restanța la salarii este de 91 de milioane de lei, fără luna februarie. Azi eu nu am auzit soluții cum pot fi achitate datoriile fără intervenția statului. Conducerea entității este în disperare. Directorul interimar și vicedirectorii făceau mai multe declarații contradictorii la ședința Comisiei parlamentare de anchetă. Actualul director interimar, desemnat după criterii politice, trebuie să plece. Este un lucru absolut evident pentru mine. Din nou am auzit că CFM zece ani a fost furată și a fost sursa de finanțare pentru diferite partide politice. Că au primit moștenire grea. Că nu au fost reforme. Asta noi cunoaștem și vom reflecta în raportul comisiei. Dar asta nu poate exonera de la responsabilitate pe domnul Onceanu, care conduce (temporar!) CFM aproape 15 luni”, a scris Alexandr Slusari pe pagina sa de Facebook.

Parlamentarul susține că în prezent, problema vitală este achitarea datoriilor salariale și salvarea întreprinderii strategice de faliment. „Nu mai avem timp pentru rezolvarea situației curente catastrofale. Șeful sindicatului nu are ce să spună salariaților după ședința de plâns inutil al conducerii CFM și Agenției Proprietății Publice. În câteva zile angajații întreprinderii, flămânzi și revoltați, pot să nu iasă la muncă și Calea Ferată se oprește. Sau în câteva săptămâni entitatea nu va fi capabilă să achite cheltuieli minimale curente și se pornește procesul de insolvabilitate. Mai departe ce?”, se întreabă deputatul PPDA.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații jurnalistice, deconspirând scheme frauduloase la Calea Ferată a Moldovei. Vedeți în arhiva portalului Anticorupție.md investigațiile La răscruce de interese, despre cum 34 de familii erau împiedicate să-și privatizeze spațiul locativ într-un fost cămin al CFM, Calea Ferată din Moldova, achiziţii la suprapreț şi contracte cu firme afiliate PD, și Cum a pierdut CFM vagoane de milioane, despre schemele frauduloase la achizițiile publice și la încheierea unor contracte, dar și Vagoane de datorii, trase de Calea Ferată a Moldovei,  despre datoriile de milioane la salariile angajaților.       

Anticoruptie.md
09/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii