Pădurile tropicale sunt distruse și degradate cu rapiditate. O arie de dimensiunea teritoriului Franței, distrusă în ultimii ani

Mata Atlantica – Atlantic Forest in Brazil
Foto: The Tribune

Omenirea a distrus sau degradat aproximativ două treimi din pădurea tropicală de pe planetă, conform noilor date științifice, fapt ce i-a alarmat pe cercetători în legătură cu faptul că principalul element care mai estompează schimbările climatice dispare cu rapiditate.

Dincolo de faptul că planeta rămâne fără un important producător de oxigen, pierderea pădurilor tropicale lovește direct în eforturile împotriva schimbărilor climatice pentru că ele sunt un imens rezervor de carbon captat. În momentul în care pădurea dispare, carbonul captat intră în atmosferă, exacerbând situația ecologică catastrofală în care ne aflăm, scrie msn.com.

Reuters/Ueslei Marcelino/Pădurea Amazoniană în flăcări.

Defrișările și activitățile agricole au distrus aproximativ 34% din pădurile tropicale ale planetei și au degradat alte 30 %, lăsând întreaga pădure mai vulnerabilă la incendii și distrugeri, conform unei analize a Rainforest Foundation Norway, o organizație non-profit.

Mai mult de o jumătate din aceste distrugeri au avut loc din 2002 până acum în pădurea amazoniană sud-americană și în zonele adiacente. În condițiile în care din ce în ce mai multă pădure tropicală dispare, potențialul de înrăutățire a crizei climatice crește și el, spune autorul raportului, Anders Krogh, citat de digi24.ro.

Reuters/RICARDO MORAES/Rio Pardo, o zonă a pădurii amazoniene

„Este ceva terifiant. Între 2002 și 2019 a fost distrusă pădure pe o arie mai mare decât teritoriul național al Franței”, a adăugat el.

Pădurea amazoniană braziliană s-a aflat sub o presiune puternică în ultimele decenii, în contextul în care o dezvoltare fără precedent a sectorului agricol a dus la ambiții din ce în ce mai mari ale agricultori care nu s-a temut să incendieze segmente mari de pădure pentru a le transforma în terenuri agrare. Situația s-a înrăutățit și mai tare de când la președinția Braziliei a venit extremistul Jair Bolsonaro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente