Pe banii noștri: Politica de pe Bîc, față în față cu vaccinarea

S-a mai scurs o nouă săptămână politică de pe malul Bîcului. În tot acest timp conflictul dintre președinție și Parlament a mai mocnit un pic, dar fără a exploda în ceva constructiv. Tot în această săptămână, Curtea Constituțională a mai dat o decizie, prin care a pus lucrurile la punct, și anume – Guvernul interimar are dreptul să schimbe oameni, dar președintele nu are dreptul să schimbe oamenii din guvern.

Iar în țară a început vaccinarea contra COVID-19, deși tendințele noilor infecții nu sunt chiar atât de roz precum procentele unor partide aflate pe val deocamdată.

Luni, 1 martie

Săptămâna a început cu o amenințare. Ieșit la o conferință de presă liderul PSRM, Igor Dodon, a dat președinției un ultimatum, prin care spune că dacă aceasta nu semnează decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu în calitate de prim-ministru până pe 9 martie, vor fi luate alte măsuri. Ultimatumul face parte din politica de „discuții constructive” și strategia „Maia Sandu iarăși e de vină” și are ca urmare politica „Maia Sandu trebuie izolată”. Dacă Maia Sandu nu semnează decretul, Igor Dodon a amenințat că va fi aplicat scenariul 2. Scenariul 2 este prin urmare, acel scenariu care intervine dacă nu se aplică scenariul 1, dar ar putea fi ignorat rapid dacă scenariul 3, 4, 5 sau 6 pare mai atractiv, în funcție de kulioace oportunități.

În decizia de pe 23 februarie Curtea Constituțională a obligat-o pe președinta Maia Sandu să organizeze consultări cu partidele din nou și să țină cont de candidatura înaintată de partide. Maia Sandu a organizat consultări, însă doar cu societatea civilă în această zi. Se zice că unul din planurile socialiștilor este de a se deghiza în reprezentant al societății civile și a pătrunde pe ascuns la una din aceste consultări. Planul acestora este dat însă peste cap, pentru că dacă Maia Sandu a deschis porțile la clădirea președinției, dar ușile deocamdată rămân închise, lucru de care s-a convins și deputatul Sergiu Sîrbu. Reprezentanții majorității însă nu trebuie să-și piardă speranța, pentru că vor avea ocazia să se infiltreze la orice altă consultație la președinție, mai ales că Maia Sandu pare să vrea să se întâlnească cu oricine, mai puțin deputați care nu sunt de acord cu ea.

Marți, 2 martie

PSRM vine în parlament cu un proiect al legii lustrației. Aceștia vor să scape instituțiile statului de toate persoanele care au fost numite „pe timpul lui Plahotniuc”. Nu e clar la care persoane se referă proiectul PSRM, totuși. Asta pentru că nu este precizat nicăieri dacă inițiativa se referă și la oamenii care au fost numiți în funcție „pe timpul lui Plahotniuc”, dar care între timp au trecut sub control socialist.

Maia Sandu nu va semna nici dacă Andrei Năstase va veni cu 51 de semnături. Iar asta pentru că, potrivit unei directive semnate de predecesorul acesteia, pentru orice răspuns care nu necesită o explicație se aplică Directiva Excepțională Activ Temperată Închizătoare de Teme Actuale, abreviat – DEATÎTA. Această directivă, semnată de Igor Dodon cu mai mult timp în urmă, era folosită de exemplu atunci când se cereau explicații de ce Dodon promulgă unele proiecte de legi dubioase ale majorității Pro-Plahotniuc, iar acesta nu avea neapărat o explicație.

Miercuri, 3 martie

Socialistul Vladimir Odnostalko spune adversarilor săi politici să nu atace Federația Rusă sau alte țări europene. Totodată, acesta zice că anume asta „ucide încrederea populației în vaccinuri”. În sprijinul promovării încrederii populației în vaccinuri, Odnostalko a postat triumfalist pe Facebook despre cum medicii din Ceadîr-Lunga și Comrat nu vor să se vaccineze cu Astra-Zeneca. Toto în ajutorul promovării acestui vaccin și a ideii de vaccinare, anumite canale de telegram care de obicei o beștelesc pe Maia Sandu au început campanii conspirative, cum ar fi, de exemplu, o așa postare promovată pe canalul „Bazar Politic”, distribuită de Bogdan Țîrdea, deputat PSRM, coleg cu Odnostalko.

„În aceste două documente, semnate de șefii instituțiilor medicale din Comrat și Ceadîr-Lunga, se informează ministerul Sănătății că niciun angajat din aceste structuri, medici, NU vrea să se vaccineze. Din informațiile Bazarului Politic, numărul medicilor care refuză vaccinul AstraZeneca este mare și în Chișinău, dar și în alte localități din țară”. – Așa un mesaj de promovare a vaccinării.

Continuând atribuțiile prezidențiale ale precedentului, Maia Sandu a anunțat că în urma unei discuții cu reprezentanții companiei Pfizer, în Moldova ar urma să vină și vaccinul produs de Pfizer și BioNTech. Atribuțiile care i-au permis Maiei Sandu să facă acest anunț au legătură cu cele ale lui Igor Dodon din mandatul său de președinte, când acesta anunța decizii cu privire la impunerea de restricții, de cazuri noi, de „olecuță” doctor. Nu am zice că e fix așa, dar unele priviri mai neîngăduitoare ar putea trage această concluzie.

Joi, 4 martie

La Parlament a avut loc o ședință. Ședința a început cu stângul, după ce Zinaida Greceanîi a cerut întreruperea transmisiunii live pentru a discuta chestiuni interne. Acele chestiuni interne se refereau la faptul că Monicăi Babuc, deputată PD, după ce a fost scoasă de la prezidiu, nu i s-a găsit loc în sală, pentru că cei de la Partidul Șor nu doreau să se mute. Se spune că reticența lor e legată de faptul că Ilan Șor ar putea să se afle sub masa sa de deputat, iar toată schema ar fi deconspirată. Până la urmă, loc s-a găsit. Deputații au adoptat o serie de proiecte de legi foarte puțin controversate, însă, controversa nu a lipsit. Asta pentru că deși pe ordinea de zi erau audieri cu privire la Arena Chișinău, cineva s-a îmbolnăvit brusc și nu s-a putut prezenta în fața deputaților. Se spune că există un virus care afectează imediat sistemul imunitar, atunci când există posibilitatea ca organismul gazdă să își piardă libertatea. De obicei, acest lucru se întâmplă cu cei care sunt reținuți de CNA. Acest comportament ciudat urmează a fi analizat de academicieni.

Maia Sandu a mai organizat o rundă de consultări, în sprijinul ideii că „mă întâlnesc cu toți, mai puțin cu deputații”. Se spune că și deputații vor avea o abordare similară – ne întâlnim între noi, mai puțin cu Maia Sandu.

Vineri, 5 februarie

Igor Dodon clarifică scenariile sale și spune că PSRM ar putea milita pentru modificarea Constituției sau să introducă stare de urgență. Măsurile ar fi, evident, pentru a apăra Constituția de Maia Sandu, care a pus gând rău unui Parlament în care de la începutul actualei legislaturi au existat cel puțin 3 feluri de alianțe și care acum ar mai vrea să facă una.

Astfel, Dodon afirmă că „Starea excepțională poate fi declanșată dacă nu se poate asigura îndeplinirea normelor constituționale și a legilor”. Starea excepțională, până la urmă, este stare excepțională. Rămâne de răspuns la întrebarea dacă este actuala criza politică „demnă” de o stare excepțională? Pentru că dacă nu este, atunci încălcarea normelor constituționale nu o să fie doar de o singură parte.

Tot astăzi, Primăria Chișinău a anunțat lansarea taxării electronice în troleibuzele capitalei. Astfel, călătorii vor plăti călătoria la un terminal ce funcționează pe baza tehnologiei paypass, care … va fi desigur operat de un taxator. În sprijinul acestui tip de abordare tehnologică, Primăria va achiziționa în viitor uși automate care vor fi deschise de paznic cu butonul, autobuze electrice cu GPS, în care taxatorul va transmite coordonatele prin telefon la fiecare minut și desigur, în viitorul îndepărtat, autobuze fără șofer, dar care vor avea un om în față care se va asigura că autobuzul va merge la dreapta.

Între timp, în Moldova

În această săptămână peste 7000 de moldoveni au fost testați pozitiv cu COVID-19. Totodată, 130 de moldoveni au decedat din cauza acestei maladii. În tot același timp, în țară a început procesul de vaccinare, dar nu fără dispute politice, pentru că… DEATÎTA.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.