Tiraspolul blochează sistematic ședințele Comisiei Unificate de Control // Chișinăul doar constată

Cornelia Cozonac
07/03/2021
CIJM

Reprezentanții autoproclamatei republici nistrene din stânga Nistrului blochează de mai mult timp ședințele Comisiei Unificate de Control, dar Chișinăul nu face decât să constate acest lucru. Experți avizați în domeniul spun că ctivitatea Comisiei Unificate de Control este de mulți ani ineficientă.  

„Blocarea sistematică a activității Comisiei Unificate de Control, practicată luni în șir de delegația transnistreană, împiedică examinarea mai multor subiecte importante ce vizează situația în Zona de Securitate și provoacă neîncredere în eficiența CUC”, se arată într-un comunicat al Biroului de Reintegrare al Republicii Moldova.  

La întrunirea săptămânală a membrilor Comisiei Unificate de Control delegația Republicii Moldova a abordat din nou problema cetățenilor răpiți în raionul Camenca de către reprezentanți înarmați ai structurilor de forță subordonate Tiraspolului. Subiectul rămâne actual în contextul în care doi dintre cetățeni continuă să fie deținuți ilegal, fiind refuzate apelurile autorităților constituționale de a-i pune în libertate, dar și din perspectiva pătrunderii în Zona de Securitate a unor structuri militarizate, aflate în afara controlului Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Pe durata dezbaterilor, delegația Tiraspolului nu a oferit nici o explicație asupra subiectului, încercând să insinueze că acesta nu ar ține de competența Comisiei. Astfel, ordinea de zi propusă de delegația Republicii Moldova a fost respinsă de partea transnistreană, prin urmare nefiind posibilă deschiderea ședinței.

„Cu toate acestea, delegația Republicii Moldova va promova în continuare pe agenda Comisiei Unificate de Control întregul spectru de probleme apărute artificial în Zona de Securitate prin sfidarea de către partea transnistreană a documentelor de bază ale operațiunii de pacificare. Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control reiterează că problema drepturilor omului este una fundamentală, prioritară și nu poate fi neglijată în cadrul mecanismelor misiunii de menținere a păcii”, se arată în cominicatul Biroului de Reintegrare.

Mai mulți experți avizați în problema tranistreană spun că această Comisie, care este singurul organ împuternicit să asigure drepturile omului şi securitatea în zona transnistreană, nu reuşeşte să o facă şi asta, probabil, din cauza că nu există dorinţă din partea garanţilor. „Misiunea de asigurare a păcii nu poate fi îndeplinită în condiţiile când deciziile în CUC se adoptă prin consens, iar la masa de tratative se află oponenţi ce au şi promovează scopuri diametral opuse”, susține Ion Leahu, fost membru al delegației Moldovei în Comisia Unificată de Control. 

Comisia Unificată de Control a fost constituită în anul 1992, în baza acordului semnat de R. Moldova şi Federaţia Rusă, din delegaţiile R. Moldova, regiunii transnistrene şi Rusie1. CUC coordonează activitatea în zona de securitate a forţelor militare de menţinere a păcii care reprezintă cele trei părţi. În activitatea CUC participă, cu statut de observator, specialişti militari din partea Ucrainei şi reprezentanţi ai misiunii OSCE în R. Moldova. 

Cornelia Cozonac
07/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii