‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVlad Vedrașco: Țările concurente au costuri mai mici de producere datorită digitalizării

Vlad Vedrașco: Țările concurente au costuri mai mici de producere datorită digitalizării

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Companiile oferă soluții digitale, dar noi trebuie să încercăm să optimizăm costul acestora, astfel ca să obținem profit din produs, în caz contrar riscăm să avem instrumente scumpe și produse ieftine. Dar în acest caz, pe termen lung, nu există potențial pentru dezvoltarea companiei, susține unul dintre experții care au participat la Conferința AgTech 2021.

Cum să alegem și să implementăm corect soluțiile digitale disponibile pe piață, a explicat Vlad Vedrașco, membru și manager exporturi al companiei Ved-Mar Agro, brand Frudova.

„Motivul pentru care am decis să implementăm în compania noastră anumite instrumente digitale a fost că pe piețele unde ajungem, concurăm cu producători din Grecia, Italia, Spania. Paradoxal, deși ei au un cost al forței de muncă mai scump decât noi, reușesc să vină cu costuri al produselor mai mici. Din discuțiile pe care le avem cu producătorii străini am înțeles că pe lângă faptul că, dispun de subvenții și altă susținere din partea statului, au o organizare foarte bună a managementului companiei și implementează diverse instrumente digitale. Au un control al producerii, procesării și logisticii. Acest control riguros le permite să mențină costul producției în anumiți parametri și astfel sunt competitivi”.

Pe piețele UE și SUA există un preț pe care îl așteaptă cumpărătorii și producătorii sunt nevoiți să se încadreze în prețul dat ca să fie profitabili.

„Digitalizarea este instrumentul care ne ajută să urmărim și să minimalizăm costurile de producție pentru fiecare etapă din cadrul companiei. Noi am identificat 3 direcții prioritare unde am implementat instrumente digitale: producerea, procesarea și logistica. Când vorbim de producere am implementat tehnologia de stropire prin inducție, ceea ce ne-a ajutat foarte mult să reducem costul. Această metodă ne ajută să economisim 30-40% din preparatul pe care îl folosim și eficiența acestei lucrări este cu mult mai mare. Totodată, am instalat la tehnica agricolă instrumente care m-au ajutat să înțeleg timpul de lucru, viteza, și consumul necesar pentru realizarea lucrărilor. La nivel de procesare trebuie introdus un sistem de măsurare a indicatorilor de performanță a angajaților, dar la acest nivel există riscuri foarte mari”, a explicat Vlad.

Invitatul nostru a mărturisit că atunci când a realizat primul export în SUA, temerea cea mai mare era cum să urmărească temperatura în timpul transportării, dar și timpul exportului. 

„Acest lucru a fost soluționat cu ajutorul sistemelor de tracking GPS care sunt destul de disponibile, astfel am putut ști exact locația containerului cu struguri și temperatura”. 

Ce alte instrumente a implementat Vlad Vedrașco, dar și care sunt rezultatele pe care le-a obținut, vedeți în video. 

Digitalizarea celor trei procese: producere, procesare, logistică, poate duce la reducerea costurilor finale. În acest mod, crește profitabilitatea companiei și putem fi competitivi față de principalii concurenți cum ar fi Italia, Spania și Grecia, a mai adăugat producătorul.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›