Principală  —  IMPORTANTE   —   Amnesty International: Autoritățile trebuie să…

Amnesty International: Autoritățile trebuie să respecte hotărârea CtEDO și să facă dreptate în cazul celor șapte cetățeni turci transferați în secret

„Autoritățile moldovenești trebuie să-și corecteze de urgență eșecul de a identifica și de a aduce în fața justiției pe cei implicați în îndepărtarea șocantă și ilegală a celor șapte naționali turci în septembrie 2018, la cererea represivă a Guvernului lui Recep Tayyip Erdoğan”, susțin reprezentanții organizației neguvernamentale Amnesty International.

Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală susține că Guvernul molodvean nu prea a făcut nimic în practică pentru a implementa hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul lui Ozdil şi a altora”.

„Autorităţile ţării trebuie încă să îi expună pe deplin pe toţi cei responsabili de predarea lor sau să ofere un remediu eficient membrilor personalului liceului turc Orizont, care au fost transferaţi în secret şi ilegal în Turcia, unde au fost arestaţi imediat. Mai mult decât atât, din câte vedem, există puține lucruri care garantează că încălcările similare ale drepturilor omului nu vor avea loc în viitor”, a declarat Marie Struthers.

Totodată, directorul organizației neguvernamentale susține că „autorităţile din Moldova trebuie să efectueze de urgenţă o investigaţie nouă, completă, minuțioasă şi imparţială a acestor extrădări secrete şi să publice constatările acestora”.

„Acestea ar trebui să identifice și să aducă în fața justiției pe toți cei suspectați de implicare sau complicitate în această operațiune ilegală, inclusiv ofițerii serviciilor de securitate și alți funcționari. Informațiile despre acest caz trebuie să fie declasificate cât mai mult posibil pentru a asigura corectitudinea și transparența urmăririi penale și pentru a învăța o lecție pentru viitor și a garanta că așa ceva nu se va mai întâmpla.”, a menționat directorul organizației.

La 6 septembrie 2020 s-au împlinit 2 ani de când autoritățile R. Moldova au desfășurat o operațiune ilegală prin care 7 profesori turci de la liceul Orizont au fost reținuți și expulzați în Turcia în doar câteva ore. Cu toții au primit sentințe cu închisoarea și sunt încarcerați în închisorile turce. În urma lor, au rămas 7 familii distruse, iar între timp Moldova a fost condamnată la CtEDO și impusă să plătească despăgubiri de 175 de mii de Euro.

Șapte cetățeni turci, profesori la Liceul Orizont din Chișinău și Ceadîr-Lunfa au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Pe rețelele sociale au apărut mai multe imagini foto și video care surprind momentele în care cetățenii străini sunt reținuți.

SIS susținea atunci că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. SIS mai scria că persoanele au fost declarate indezirabile de către organele competente şi expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova, fără a indica însă cine și când a luat decizia respectivă. Potrivit SIS, instituția a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state.

În aceeași zi, toți cei 7 cetățeni turci au fost trimiși cu un charter închiriat de la Air Moldova în Turcia unde ulterior, au fost judecți și condamnați la ani de închisoare.

Știrea a șocat profesorii, părinții și elevii instituțiilor care au cerut eliberare acestora. De asemenea, cazul a căpătat rezonanță internațională. 7 eurodeputați s-au declarat îngrijorați de reținerea acestora și a trimis o scrisoare oficială președintelui Igor Dodon și premierului de atunci, Pavel Filip.

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului.

Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții.

Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Majoritatea dintre aceștia au familii în R. Moldova și copii care dețin cetățenia R. Moldova, iar o parte dintre ei locuiau aici de peste 20 de ani.