05:55:47 24.04.2024
Stiri

O nouă soluție de PLAFONARE a prețurilor la carburanți: „Este o măsură neobișnuită, dar necesară, în condițiile în care ANRE nu este în stare să reziste singură la tentațiile și lobby-ul din partea industriei petroliere”

Actualitate 05.03.2021 12:22 Vizualizări1996 Autor: Ziarul National
O nouă soluție de PLAFONARE a prețurilor la carburanți: „Este o măsură neobișnuită, dar necesară, în condițiile în care ANRE nu este în stare să reziste singură la tentațiile și lobby-ul din partea industriei petroliere”


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat astăzi un proiect de lege privind plafonarea prețurilor la produse petroliere, deoarece actuala metodologie nu ar funcționa și le-ar permite „să-și umfle cheltuielile așa cum vor ei”.

Potrivit deputatului Radu Marian, unul dintre autorii proiectului, petroliștii pot include în prețul carburanților tot felul de costuri, inclusiv cheltuieli de protocol, sporuri, călătorii, training-uri etc. „Și cu cât cheltuielile raportate sunt mai mari, cu atât prețul pe care-l aplică consumatorilor este mai mare. Din păcate, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu are capacitate și este prea slabă pentru a monitoriza modul în care aceste cheltuieli se raportează”.

Astfel, fracțiunea parlamentară propune ca prețul la importul și comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere să fie stabilite în baza următoarelor componente:

-Valoarea medie a cotațiilor medii internaționale PLATTS, în funcție de regiunea din care este efectuat importul;

-Cota accizelor aplicată în conformitate cu Codul fiscal al R. Moldova;

-Cota taxei pe valoarea adăugată, aplicată în conformitate cu Codul fiscal al R. Moldova;

-Marja comercială specifică, care se va stabili anual de către ANRE, să fie stabilită în coordonare cu Guvernul ca o măsură specială de echilibrare a atribuțiilor funcționale.

„Aceasta este o noutate a acestui proiect de lege - propunem implicarea Guvernului în stabilirea marjei, dar fără a diminua din independența ANRE. Este o măsură neobișnuită, dar necesară, în condițiile în care ANRE nu este în stare să reziste singură la tentațiile și lobby-ul din partea industriei petroliere”, spune deputatul.

O altă propunere este ca Agenția să stabilească prețurile plafon o dată la două săptămâni, cum a fost acum câțiva ani. „Astfel, prețurile de pe piața noastră vor reflecta cât mai real tendințele de pe piața internațională. Așa cum spuneam și cu alte ocazii, companiile petroliere „uită” să scadă prețurile atunci când acestea sunt în scădere la nivel internațional. În același timp, ANRE va fi în drept să ajusteze marja comercială în cazurile de apariție a unor factori imprevizibili externi cum ar fi creșteri bruște pe piețele internaționale, care duc la modificarea cu mai mult de 5% a marjei stabilite anterior. Această prevedere ar proteja populația de șocuri și de majorările bruște și în lanț”.

Radu Marian recunoaște că orice fel de plafonare a prețurilor nu este compatibilă cu economia de piață. „Însă, Moldova este o țară specifică, unde instituțiile sunt slabe, nu pot lupta cu monopoliștii de pe piața petrolieră și nu pot monitoriza activitatea acestora, ceea ce duce la haos pe piață și abuzuri. Până nu vom avea ordine la ANRE și în Consiliul Concurenței, nu vom putea avea piață cu adevărat liberă”, a conchis sursa citată.

De menționat că în ultimele două luni prețurile la carburanți au crescut de șase ori. Astfel, benzina A95 a ajuns să coste 18.35 de lei, iar motorina – 16.10 lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md