16:16:43 24.04.2024
Stiri

DOC // Procurorii DEJOACĂ schema de la „Chișinău Arena”: Inițiatorii proiectului păgubos pentru stat ar intenționa să preia cele 59 ha „în contul datoriilor față de creditori”. Cine ar sta în spate

Actualitate 05.03.2021 12:24 Vizualizări3325 Autor: Ziarul National
DOC // Procurorii DEJOACĂ schema de la „Chișinău Arena”: Inițiatorii proiectului păgubos pentru stat ar intenționa să preia cele 59 ha „în contul datoriilor față de creditori”. Cine ar sta în spate


Statul ar urma să piardă cele 59 de hectare de teren din extravilanul localității Stăuceni, suburbie a capitalei, puse în gaj pentru construcția complexului „Chișinău Arena”, în favoarea unor „persoane interesate”, se arată într-o notă informativă a Procuraturii Anticorupție trimisă procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Procuratura Anticorupție arată că a pornit o urmărire penală în octombrie 2019 în ceea ce privește „Chișinău Arena” și a stabilit că schema a fost pornită de un grup de exponenți ai unor partide și funcționari de rang național și local cu scopul de la „delapida averea străină” prin intermediul unui parteneriat public-privat privind contrucția acestei arene.

„Începând cu perioada anului 2017, un grup format din exponenți ai unor formațiuni politice, organe ale administrației publice centrale și locale, instituții autonome, entități juridice cu diverse forme de organizare au inițiat activități pentru crearea condițiilor privind comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine ca urmare a realizării contractului de parteneriat public-privat pentru construcția arenei polivalente de interes național în extravilanul comunei Stăuceni, mun. Chișinău”, arată procurorii.

CITIȚI și Ministrul Economiei revine la „Arena Chișinău” și numește persoanele care s-ar face „VINOVATE” de contractul păgubos pentru stat

Inițial, suma proiectului a fost de 42 de milioane de euro, adică 7 263 de euro per loc, iar acuzatorii susțin că această sumă este dublă față de prețul mediu al unor proiecte asemănătoare realizate în alte state.

Scopul urmărit de inițiatorii acestui proiect ar fi de fapt preluarea celor 59,2 ha de teren din preajma arenei „în contul stingerii datoriilor către creditori”, se mai arată în document.





Vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, care a făcut public documentul ce vizează „crima de la Arena Națională”, acuză procurorii că tergiversează acest dosar.

„Mă deranjează enorm faptul că, din 4 octombrie 2019, Procuratura nu se grăbește și până în prezent nu are niciun bănuit în cadrul cauzei penale. Oare nu este clar că în spatele acestui grup criminal se află Plahotniuc, un mare prieten al lui Erdogan, care acum, apropo, luptă pentru a obține cetățenia turcă? Oare se cunoaște cum finul său, Andrian Candu, a promovat insistent acest proiect? Platforma DA insistă în continuare să vină reprezentanții Ministerului Economiei la Parlament pentru elucidarea situației jiridico-financiare a construcției Arena Națională”, a declarat Slusari, după ce audierile parlamentare la acest subiect au fost amânate joi din nou, reprezentanții Guvernului evitând să vină în fața deputaților pentru a răspunde la întrebări.

Slusari atrage atenția la suma exagerată de 44,5 milioane de euro stabilită pentru construcția acestei arene.

CITIȚI și Audierile privind situația de la „Chișinău Arena”, AMÂNATE din nou: „Când e vorba de scheme de corupție, toți sunt în autoizolare”

„Concursul a fost aranjat pentru o singură companie - „Summa Turism Yatirimciligi Anonim Șirketi", care a mai cuplat la aceasta afacere dubioasă încă o companie afiliată - „Sam Investment Company". În afară de cele 10 ha, pe care este construită Arena, gruparea politico-criminală din Chișinău a mai sustras din circuitul agricol încă 59, 22 ha de teren agricol din satul Stăuceni, care au fost gajate companiei turcești cu dreptul regajării altor creditori.

Ideea schemei de escrocherie este clară. Este confirmată și de Procuratura Anticorupție. Din start au introdus valoarea exorbitantă a construcției, fără a include cheltuielile suplimentare pentru conectarea la rețeaua rutieră, precum și cheltuielile necesare pentru încălzire, conectare la energie electrică, pază etc. Pe moment, guvernul nu are nicio viziune și nu știe ce e de făcut cu acest obiect și cum pot fi soluționate măcar problemele de infrastructură adiacentă și de întreținere elementară. Se desfășoară un ping-pong între instituții. Ministerul Economiei încearcă să împingă Agenției Proprietății Publice responsabilitatea pentru acest proiect. Dacă din vina statului în scurt timp Arena nu va fi dată în exploatare sau nu va fi posibilă achitarea cel puțin a unei tranșe din cele 44,5 milioane euro, terenul de 59 ha va trece în proprietate străină”, avertizează Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md