17:07:00 16.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE // Maia Sandu și-ar dori trecerea la REPUBLICA PREZIDENȚIALĂ ca să devină și șeful GUVERNULUI. „Țineți minte un lucru – în actualul mandat al Maiei Sandu vom avea inițiative pentru trecerea la republică prezidențială”

Actualitate 05.03.2021 16:30 Vizualizări4349 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Maia Sandu și-ar dori trecerea la REPUBLICA PREZIDENȚIALĂ ca să devină și șeful GUVERNULUI. „Țineți minte un lucru – în actualul mandat al Maiei Sandu vom avea inițiative pentru trecerea la republică prezidențială”


Președintele Maia Sandu ar intenționa să schimbe forma de guvernare în R. Moldova prin trecerea de la republica parlamentară la cea prezidențială. Astfel, președintele va fi și șeful Guvernului. De această părere este fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Cecan.

Potrivit sursei citate, primele tentative de trecere la republica prezidențială vor fi făcute în următorii 3-4 ani.

„Noi avem un președinte jucător. Țineți minte un lucru – sunt aproape sigur că în actualul mandat al doamnei Maia Sandu noi o să avem inițiative venite de la Președinție pentru trecerea la republica prezidențială. Țineți minte lucrul acesta. Toate acțiunile spre asta duc – spre mai multă putere pentru președinte, care nu este specifică republicii parlamentare. Se doresc mai multe pârghii să fie convocați miniștrii… Dar cu ce ocazie, în baza la ce? Pentru că la timpul lor așa făceau Voronin și Dodon? Bun, atunci lucrul acesta era tolerat de Parlament, dar la ora actuală Legislativul și Guvernul nu tolerează asta. Fiecare instituție e autonomă. Președintele R. Moldova nu este șeful puterii executive”, a declarat Cecan în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

De asemenea, acesta nu exclude că, în cazul în care președintele nu va începe dialogul cu partidele parlamentare pentru depășirea crizei politice, se poate ajunge la suspendarea președintelui. Astfel, spicherul Zinaida Greceanîi va deveni șef interimar al statului și poate desemna ușor premierul majorității parlamentare. Toată această procedură poate avea loc până la referendumul în care cetățenii vor fi întrebați dacă sunt de acord sau nu cu demiterea șefului statului.

„Președintele Parlamentului exercită atribuțiile șefului statului pe perioada desfășurării procedurilor de până la suspendare. De la ziua votării în Parlament și până în ziua referendumului, președintele trebuie să părăsească clădirea Președinției. Până la referendum nimeni nu o încurcă pe spicherul Greceanîi să desemneze un candidat la funcția de premier. Referendumul se organizează în 30 de zile, după ce Parlamentul ia decizia. Dar vă atrag atenția că referendumul este stabilit de Parlament, iar pentru acesta nu au fost bugetați bani. Noi știm cu câte voturi a fost aleasă Maia Sandu. Noi nu am mai avut președinți în R. Moldova cu un mandat atât de puternic. Iar la referendum trebuie să voteze tot atâția votanți pentru demitere + un vot. Asta e imposibil”, a punctat Cecan.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md