miercuri, 24 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRăspunsurile experților Bayer: producerea porumbului în condiții de irigare

Răspunsurile experților Bayer: producerea porumbului în condiții de irigare

Recomandate

Porumbul este una dintre cele mai profitabile culturi, căreia fermierii din țară îi dedică cele mai mari suprafețe pentru cultivare.

Condițiile tot mai problematice înregistrate an de an, fac necesară adaptarea tehnologiei de producere provocărilor, inclusiv realizând irigarea.

În cadrul Bayer Expert Forum – Maixmizarea producției de porumb în condiții de irigare, specialiștii Bayer au specificat care sunt aspectele de care trebuie să țină cont fermierii la cultivarea porumbului în sistemele conservative sau clasic, în condiții de irigare și fără irigare, dar și programul de protecție a culturii și hibrizii recomandați.

Pe parcursul evenimentului, producătorii au oferit întrebări ce țin de:

Epoca de semănat, unde experții Bayer au recomandat pentru sistemul conservativ realizarea semănatului cu aproximativ 2 săptămâni mai târziu decât în sistemul clasic, din cauza încălzirii mai lente a solului.

La irigarea porumbului, producătorii trebuie să țină cont de:

  • proprietățile fizice ale solului;
  • formele sub care se găsește apa în sol;
  • aspecte legate de circulația apei;
  • consumul de apă de către plantă;
  • cantitatea de apă pe care o poate înmagazina solul.

Faza după răsărire în care porumbul este sensibil și trebuie obligatoriu realizată analiza cantității de apă disponibilă este: faza de 4-6 frunze, atunci când încep cele mai mari transformări în plantă. Anume în această fază specialiștii recomandă inițierea irigării.

Porumbul consumă circa 2,5 mm de apă pe zi, iar în faza polenizării consumul crește până la 8,2 mm, cantitatea scăzând până la 3,5 mm/zi la maturitatea fiziologică. Aceste necesități trebuie luate în calcul la stabilirea normei de irigare.

Cantitatea medie de apă folosită la o udare la cultura de porumb este de 350-600 m³/Ha, în funcție de condițiile climatice, relief și stadiul de vegetație.

Mai mulți fermieri au oferit întrebări ce țin de densitatea optimă în condiții de irigare. Specialiștii Bayer au recomandat densitățile de 75-85 de mii de semințe la semănat per hectar în condițiile Republicii Moldova. 

La capitolul erbicidare, pentru a minimiza stresul produs de aplicarea erbicidelor, specialiștii Bayer au recomandat aplicarea celor care au un conținut de antidot, ce le face să fie cele mai prietenoase erbicide (Adengo, MaisTer Power, Laudis) față de planta de porumb. 

Un alt subiect abordat de fermieri este faza optimă de aplicare și cantitatea îngrășămintelor UAN 32. Un factor important de care trebuie să țină cont fermierii este acela că la producerea unei tone de boabe și resturilor vegetale – consumul de azot este de 18-28 kg.

Consumul se majorează concomitent cu creșterea plantelor. Îngrășămintele cu azot trebuie repartizate astfel ca planta să fie îndestulată pe toată perioada de vegetație, ținând cont că circa ⅔ din azot este folosit la producerea boabelor. 

Detalii despre toate aspectele tehnologice necesare de respectat la cultivarea porumbului, aflați în videoul de mai jos: 

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale