‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 26 martie, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAspecte importante de care trebuie să țineți cont la plantarea livezilor

Aspecte importante de care trebuie să țineți cont la plantarea livezilor

‹ adv ›
‹ adv ›

O proiectare corectă garantează o plantație multianuală profitabilă, mai ales pornind de la ideea că investițiile în plantarea livezilor sunt destul de mari, dar se realizează pentru un termen îndelungat de timp. 

Proiectarea unei livezi pornește de la o vizită în teren și prelevarea probelor de sol și apă, deoarece de acești factori depinde dezvoltarea plantației.

Despre aceasta a explicat Eugeniu Gudumac, fondator, inginer proiectant plantații multianuale, compania Horti Management SRL în cadrul celei de-a doua ediție a Conferinței AgTech 2021, care s-a desfășurat în format online. 

Expertul a menționat că cu ajutorul GPS, care a devenit un instrument obligatoriu pentru proiectare, se prelevează date despre hotarele plantației, existența liniilor, conductelor de gaz sau alte comunicații și aspecte care limitează amplasarea plantației pomicole. 

„Ulterior, se transpun datele din GPS într-un soft, deoarece ceea ce se obține în teren trebuie să fie suprapus cu numărul cadastral, care este pașaportul terenului. Cu ajutorul GPS și a unor programe se extrag curbele de nivel. Următorul pas este schițarea plantației, împărțirea terenului în tarlale și parcele, se fac amplasări a zonelor de întoarcere, se amplasează centrul gospodăresc și bazinul sau lacul artificial de acumulare a apei pentru irigare”, a spus Eugeniu Gudumac.

Totodată, acesta a amintit că în legislația Republicii Moldova sunt indicate restricții care trebuie respectate pentru securitatea oamenilor, atât a celor care lucrează în plantație, cât și a celor care locuiesc în nemijlocita apropiere de livadă. 

Nu putem să vorbim despre plantații multianuale moderne fără un sistem de suport, de acesta depinde amplasarea, lungimea stâlpilor, grosimea, unde se amplasează ancorele.

„Mai mulți producători aleg să planteze o livadă cu un singur soi cu plantarea polenizatorilor sălbatici (artificiali), dacă vorbim despre măr. Dar diferite soiuri au diferite tratamente care nu ne permit să le combinăm, acesta este un moment asupra căruia trebuie să se gândească producătorul atunci când vorbim despre soiuri”.

‹ adv ›

Cum arată o schiță a sistemului antigrindină, dar și alte elemente importante pentru o plantație multianuală, vedeți în video de mai jos.

Amintim că, Conferința AgTech a fost organizată, în perioada 2-3 martie curent, de Agrobiznes în parteneriat cu proiectul USAID/APM și Tekwill.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii