/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ 30 de ascensoare noi, în locul celor vechi

missing
05 martie 2021, ora 00:02

30 de ascensoare, vechi de peste 40 de ani, vor fi schimbate pe altele noi și moderne! Cel puțin, așa promit autoritățile municipale. În general, situația la acest capitol este destul de gravă, deoarece aproape 2000 de lifturi din Capitală au termenul de exploatare depăşit. Pentru a scăpa de cele mai vechi dintre ele, au fost alocate 25 de milioane de lei, din bugetul municipal. Costul unui lift poate să ajungă și la 700 de mii de lei.

Primele în lista de așteptare sunt ascensoarele din blocurile de locuit de pe bulevardul Moscova, din sectorul Râșcani.

Una din locatarii spune, că vârsta nu-i mai permite să urce zeci de trepte, astfel, atunci când se întâmplă ca liftul să nu meargă, ea apelează la serviciile specializate ca să-l repare. Uneori, însă, este nevoită să aștepte și mai mult de jumătate de oră, până specialiștii răspund la solicitarea ei.

Pe aceeași adresă, la scara a doua, ascensorul are o vechime de peste 45 de ani. Locatarii spun că liftul iese frecvent din funcțiune, iar oamenii sunt nevoiți să urce zeci de scări ori să aștepte până vin specialiștii să-l repare.

Dacă în anii precedenți, erau modernizate sau schimbate până la 15 ascensoare, în acest an, numărul aproape s-a dublat. Din cele 30 incluse pe lista, prioritare vor avea cele cu o vechime de peste 40 de ani. Noile ascensoare vor fi moderne, pe bază de microprocesoare, mai econome cu cel puţin 40 la sută la capitolul consumului de energie.

Până acum, anual, pentru lucrările de întreținere a ascensoarelor din capitală, din bugetul municipal erau alocați bani pentru reparația a 10 – 15 ascensoare, în funcție de vechimea acestora. Termenul de exploatare a unui ascensor este de 25 de ani. După asta, ele trebuie să fie schimbate. Lucrările de înlocuire a celor 30 de ascensoare vor dura aproximativ jumătate de an.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram