Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.03.2021

Proiectul de lege cu privire la grupurile de acțiune locală a fost susținut, conceptual, în prima lectură

Proiectul de lege cu privire la grupurile de acțiune locală a fost susținut, conceptual, în prima lectură

Legislativul a susținut, conceptual, în cadrul ședinței de astăzi, în prima lectură, PROIECTUL de lege cu privire la grupurile de acțiune locală, elaborat de Guvern.

Actualmente, Grupurile de Acțiune Locală (GAL) nu sunt înregistrate în calitate de persoane juridice din lipsa reglementării formei speciale de organizare în cadrul legal al Republicii Moldova. Proiectul de lege propus vine drept o soluție pentru înregistrarea și reglementarea activității GAL.

Documentul cuprinde aspecte privind constituirea, activitatea, reorganizarea și lichidarea grupurilor de acțiune locală, aceste fiind parteneriate intersectoriale formate din reprezentanți ai sectorului public, antreprenorial și civic.

Necesitatea elaborării proiectului a fost determinată de modificările produse prin Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Acestea se referă la crearea Programului de stat ”LEADER”, finanțat din surse publice cu o valoare de până la 5 % din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Prin implementarea Programului ”LEADER” și finanțarea GAL din surse publice se urmărește scopul de îmbunătățire și ajustare a politicilor statului în domeniul dezvoltării mediului rural și al agriculturii la necesitățile locale, pentru garantarea unei dezvoltări eficiente și durabile a zonelor rurale.

”LEADER” este un instrument de dezvoltare rurală teritorială al UE, această abordare fiind implementată atât în țările membre, cât și în țările asociative.

Autorii proiectului susțin că atât instrumentul  ”LEADER”, cât și GAL-urile reprezintă un  mecanism eficient de dezvoltare în mediul rural. În anul 2020 GAL-urile au implementat cca 350 microproiecte în sumă totală de aproape 20 de milioane de lei din diferite surse externe.

Proiectul de lege cu privire la grupurile de acțiune locală trebuie să fie aprobat și în lectura a doua, până atunci urmând să fie formulate un șir de amendamente. În lectura a doua acesta ar putea fi comasat cu un alt proiect de lege la același subiect, elaborat de un grup de deputați, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus