image
Sursa foto: Jurnal.md

CC a decis: Președintele nu poate modifica componența cabinetului de miniștri demisionar

UPDATE 16:33 // CC a pronunțat o hotărâre cu puțin timp în urmă referitor la sesizarea depusă de Maia Sandu cu privire la atribuțiile guvernului interimar. Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea președintelui Maia Sandu, care a solicitat controlul legalității unor prevederi ce țin de activitatea Guvernului. Magistrații au decis că președintele nu poate schimba unii miniștri interimari din componența cabinetului de miniștri demisionar.

Totodată CC a adoptat o solutie provizorie, potrivit căreia miniștrii din guvernul interimar vor putea numi persoane în functie de demnitate publica pentru un termen limitat până la modificarea legii de către Parlament.

„Până la modificarea legii de către Parlament, Curtea a considerat necesar să stabilească o soluție provizorie. Așadar, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcții de demnitate publică (altele decât miniștrii) sau în funcții publice pentru un termen determinat până la o nouă numire (a aceleiași persoane sau a alteia) efectuată de Guvernul cu puteri depline. În concluzie, Curtea a declarat neconstituționale articolul 15 alin. (2) lit. e) și alin. (3) și articolul 23 alin. (6) din Legea cu privire la Guvern nr. 136 din 7 iulie 2017, în partea care îi interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică (altele decât miniștrii) sau în funcții publice. Curtea a recunoscut constituționale articolul 15 alin. (2) lit. e) și alin. (3) și articolul 23 alin. (6) din Legea cu privire la Guvern nr. 136 din 7 iulie 2017, în partea care îi interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcţie de demnitate publică sau funcționarii publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-şi îndeplini atribuţiile”, a declarat președintele CC, Domnica Manole.

Vicepreședintele PAS, Olesea Stamate, a menționat că decizia Curții clarifică lucrurile în ceea ce ține de competențele Guvernului interimar. „Ne-am asigurat că Guvernul va putea numi secretari de stat și persoane în alte funcții de demnitate publică, precum și funcționari publici pe durata asigurării interimatului. Este o decizie bună pentru situația actuală, pentru că poate face Guvernul mai puternic pe timp de criză. E o decizie care corectează lipsa totală de responsabilitate a foștilor miniștri și secretari de stat care au fugit de responsabilități în plină criză. Sperăm că această fereastră de oportunitate va fi folosită cu înțelepciune de executiv”, a comentat Olesea Stamate

Amintim că președintele Republicii Moldova a adresat la 11 ianuarie o sesizare Curții Constituționale cu cererea de a verifica constituționalitatea mai multor articole din Legea cu privire la Guvern, care reglementează atribuțiile Guvernului interimar.

Maia Sandu a menționat că Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și de a numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale. „Situația fără precedent, creată intenționat de fosta guvernare, cu scopul de a face statul mai slab, și mai vulnerabil, în plină criză pandemică și economică, poate fi soluționată prin expunerea Curții Constituționale și clarificarea lacunelor și contradicțiilor identificate în sesizarea depusă la CC”, a menționat președinta țării.

Maia Sandu a solicitat totodată CC să se expună referitor la drepturile președintelui și a Guvernului demisionar cu prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.

Președintele a mai cerut declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, poate crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: