image
Sursa foto: MSMPS

Ciocoi: Clinicile private ar putea administra vaccin anti-COVID; Sputnik V, autorizat la solicitarea unei companii private

Clinicile private din Republica Moldova ar putea primi dreptul de a administra vaccinuri anti-COVID, a declarat miercuri, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, premierul interimar Aureliu Ciocoi. Asta în condițiile în care vaccinul rusesc Sputnik V a fost omologat în țara noastră la solicitarea unei companii private.

„Eu pot să vă spun un singur lucru, dosarul care a fost depus la Agenția Medicamentului pentru omologarea vaccinului Sputnik V, a fost depus de o companie farmaceutică privată. Presupun că a solicitat omologare tocmai pentru a aduce pe teritoriul Republicii Moldova vaccinul sub formă comercială”, a declarat Ciocoi.

Întrebat dacă acea companie farmaceutică privată ar putea să propună Sputnik V statului, cum va acționa Guvernul în această situație, Ciocoi a răspuns: „Ar putea să-l propună, dar să vedem cu ce preț. Pentru că dacă-l vor propune cu toate adaosurile comerciale și taxele vamale, prețul final va fi net superior celui contractat direct de la producător”.

„Avem o piață liberă. Nu văd vreo problemă ca, în cazul în care îl obțin, clinicile private să poată propune contra cost vaccin anti-COVID”, a mai precizat premierul interimar.

El a dat asigurări că, în continuare, Guvernul va asigura vaccinarea completă și gratuită a întregii populații. În acest sens, au fost identificați bani din mai multe surse pentru a demara negocieri cu producătorii internaționali de vaccinuri pentru a fi procurate în jur de un milion de doze.

„Noi trebuie să procurăm, în prima fază, în jur de 30% din necesarul de vaccinuri. Restul, până la 70% din necesarul pentru asigurarea imunității colective, putem să le obținem prin intermediul donațiilor”, a mai spus premierul interimar.

Până în prezent în Republica Moldova au fost autorizate vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca (variante produse în mai multe state) și Sputnik V.

Noutăţile partenerilor

comentarii: