image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Prima tranșă de vaccin, livrată prin Covax, a ajuns la Chișinău: „Vom primi și alte loturi în următoarele săptămâni”

Este vorba despre 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca pe care Republica Moldova le primește gratuit prin intermediul mecanismului Covax.

Evenimentul de recepționare a vaccinului a avut loc la Aeroportul Internațional Chișinău. La eveniment au participat președintele Maia Sandu, membrii corpului diplomatic, reprezentanții de țară ai OMS, UNICEF, ONU și conducerea MSMPS.

„RM este prima țară din Europa în care COVAX aduce vaccinul și bineînțeles acest lucru ne bucură foarte mult. Aceste 14 400 de doze de vaccin vor merge în continuare la imunizarea personalului medical. Vom depune eforturi ca să aducem vaccin pentru cât mai mulți oameni, așa încât să putem salva vieți și să putem să revenim la normalitate cât mai curând. Vreau să mulțumesc tuturor celor care contribuie financiar la această platformă prin care RM și multe alte țări primesc acest vaccin gratis. Vreau să multumesc țărilor UE, Comisiei Europene, SUA, Marea Britanie, Japonia, Canada și alte țări. În cadrul acestei platforme urmează să primim și alte loturi în săptămânile care urmează”, a declarat președintele Maia Sandu.

„Am o bucurie imensă că primul lot oferit prin COVAX a ajuns la Chișinău. Exprim gratitudine OMS, UNICEF Moldova, UE și tuturor partenerilor internaționali care au ajutat ca acest vaccin să ajungă la medicii de pe prima linie din RM. Campania de imunizare deja a început, medicii se vaccinează, și vom continua procesul cu acest lot. Vaccinarea ne dă o speranță că va apare o lumină la capătul tunelului și că vom putea reveni la normalitate”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatâc.

Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri. Este unica inițiativa globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că Republica Moldova este printre primele țări care primește vaccinuri împotriva COVID-19, în prima tranșă de livrări COVAX.

Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: