(video) Angajații CFM au protestat la Președinție. Revendicările protestatarilor

Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSFRM) au organizat astăzi un protest, 4 martie, în legătură cu situația inadmisibilă creată la Î.S. „Calea Ferată din Moldova”. Protestatarii au mers la Guvern, Parlament, dar și Președinție, unde i-au cerut șefei statului Maia Sandu, să-i ajute să-și primească salariile la timp.

Foto: captură video/privesc.eu

(09:50) Un grup de protestatari s-a organizat și a plecat în incinta clădirii Parlamentului pentru a discuta revendicările angajaților CFM.

Deputatul Platforma DA, Alexandr Slusari: „Calea Ferată riscă să falimenteze. Conducerea țării trebuie să-și ia responsabilitatea de a rezolva problema. E nevoie de realizat un audit. Avem nevoie de un plan anti-criză și trebuie de schimbat întreaga conducere.”

„Situația este într-adevăr este foarte complicată. Voi aveți nevoie de bani. Cred că astăzi la ședința Parlamentului vom aduce la cunoștință despre problemele noastre”, precizează un deputatul Lipschii.

(09:15) „De ce trebuie părinții care au pensie de 1000 lei, să vină să-și ajute băiatul, care nu are salariul de luni de zile”, spune un alt protestatar.

(09:11) „Din păcate, pe noi nimeni nu ne aude. Înțelegeți-ne, ne-ați adus în pragul disperării! Nu vrem să ditrugeți calea ferată. Vrem să găsiți soluții pentru această situație”, spune o protestatară.

(09:06) „Noi suntem de la căile ferate, dar nu suntem de fier”, spune un alt protestatar. „Aici suntem puțini, dar în spatele nostru sunt 6800 de oameni”, spun ei.

1 / Sursa:captură video/privesc.eu

„Înțelegeți, aceasta este o întreprindere strategică. Acesta este un protest pașnic. Șase ani își bat joc de noi, stimabili conducători ai țării”, a declarat unul dintre protestatari.

1 / Sursa:captură video/privesc.eu

Oamenii declară că din luna noiembrie a anului trecut nu și-au primit salariile.

În fața manifestanților a ieșit vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandr Slusari. Oamenii însă i-au spus acestuia că nu sunt interesați de politică și că au nevoie de salarii, nu de declarații politice.

În conformitate cu restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus, la acțiune vor participa până la 50 de persoane.

Potrivit reprezentanților FSFRM, scopul acțiunii constă în apărarea drepturilor și intereselor de muncă, profesionale, economice și sociale ale 6500 salariați ai întreprinderii și anume — achitarea în cel mai scurt timp a restanțelor salariale de 4 (patru) luni (noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie) și compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului pentru anii 2015-2021.

Totodată, în aceeași zi, în același interval de timp, vor fi organizate acțiuni de protest în 7 noduri feroviare – de la Ocnița la Giurgiulești.

Protestatarii au mers la reședința șefei statului, Maia Sandu, pentru a-și exprima nemulțumirea.

Protestatarii au cerut ca președintele să iasă la ei și să discute, de asemenea protestarii au rugat ca președintele statului să ajute oamenii să primească salariile la timp. „Ea tot este om și e responsabilă față de cetățeni. ”

Protestatarii auanunțat că nu și-au văzut salariile timp de trei luni și că nu au cu ce își întreține familiile stau la limita existenției.

Protestarii au mai menționat că timp de 3 luni ei stau fără salarii și au ajuns la limita existenției.


Pub