(video/update) Ședința Parlamentului s-a încheiat cu o felicitare de 8 Martie: Bărbații să nu uite de femei

Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință, după o pauză de trei săptămâni. Deputații au examinat mai multe proiecte de lege și hotărâri, inclusiv proiectul cu privire la prețul la carburanți, raportul Comisiei „Laundromat” și situația de la Arena Chișinău. Urmăriți mai jos un live-text de la ședința de astăzi.

Foto: UNIMEDIA

(15:55) Ședința Parlamentului s-a încheiat.

(15:49) Majoritatea subiectelor pe ordinea de zi au fost examinate. Preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a felicitat colegele cu ocazia zilei de 8 Martie și a îndemnat bărbații să nu uite de femei. „Stimate doamne, vă doresc multă sănătate, înțelepciune în tot ceea ce facem, fiindcă de noi depind foarte multe. Putem să găsim multe subiecte care să fie discutate, promovate, dat fiind că suntem pe aceeași undă. Femeile duc pământul în palme.”

(15:08) Dacă dimineață erau 88 de deputați în plenul Parlamentului, după puză au revenit doar 84.

(15:03) Proiectul de hotărâre cu privire la Raportul Comisiei de anchetă a fost aprobat.

(15:01) Dumitru Alaiba: „Problema în țara noastră este că proprietatea investitorilor, proprietatea omului nu este protejată. Nu este protejată pentru că noi în această țară, de ani de zile, nu putem pune la punct o lege clară care să protejeze omul, proprietarul de facto, care să protejeze prin mecanisme clare și prin pedepsirea în primul rând a celor care nu acționează și a celor care facilitează aceste acte corupte. Noi nu o să avem investitori în această țară iată până când nu o să punem punct acestor probleme.”

(14:44) Inga Grigoriu: „Spălări de bani continuă și până astăzi. Recomandările mele către Comisia de anchetă este să avem în limba engleză tradus acest raport, pe jaful bancar și de a trimite acest raport jurisdicțiilor străine, astfel încât acestea să ia atitudine.”

(14:18) Adrian Lebedinschi prezintă Raportul Comisiei de anchetă.

(14:17) Înainte să ia cuvânt Adrian Lebedinschi, Zinaida Greceanîi a rugat colegii să nu fie distrați.

Se examinează proiectul de hotărâre cu privire la Raportul Comisiei de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate (atac de tip raider) a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurăridin Republica Moldova, exercitată în perioada anilor 2010-2012.

(14:10) Deputatul Fracțiunii parlamentare PSRM, Petru Burduja, a fost inclus în componența Biroului permanent al Parlamentului, înlocuindu-l astfel pe Vladimir Golovatiuc.

(14:07) Un alt subiect pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre a Parlamentului pentru modificarea hotărârii Parlamentului privind componența numerică și nominală a Biroului permanent al Parlamentului.

(13:49) În continuare pe ordinea de zi se examinează proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.1260/2002 cu privire la avocatură.

(13:48) Deputații au aprobat, în ședința plenară, proiectul de modificare a Hotărârii Parlamentului cu privire la constituirea comisiei respective. Astfel, Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile își va extinde termenul de activitate pentru încă trei luni de zile.

(13:45) Se examinează proiectul de hotărâre pentru modificarea articolului 2 din HotărâreaParlamentului nr.216/2020 cu privire la constituirea Comisiei deanchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile nr. 37 din 22.02.2021.

(13:43) Audierile privind situația la complexul sportiv „Chișinău Arena”, care se regăseau pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului, nu au putut avea loc întrucât responsabilii care urmau să raporteze în plen sunt în autoizolare.

Alexandr Slusari: Este nevoie să vină reprezentanți de la Ministerul Economiei și ai Agenției Proprietății Publice cu informație despre Arena Națională, care este o schemă criminală, dar aceasta e problema procuraturii. Principala întrebare este soarta acelor 59 de hectare de pământ, cui sunt regajate acestea și dacă mai avem posibilitatea să le întoarcem. Haideți să facem un efort și să-i invităm.

Zinaida Greceanîi: Sunt de acord. Trebuie să vină oamenii care cunosc situația reală, nu cineva care nu va ști cum să răspundă. Este nevoie de un ministru, nu de secretar de stat. Cum vreți să-i aducem? Să ma duc să-i iau în brațe?

(13:41) Deputații au revenit în ședință după pauză.

(12:32) Deputații au luat o pauză până la 13:30.

(12:30) Legislativul a susținut, conceptual, în cadrul ședinței de astăzi, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la grupurile de acțiune locală, elaborat de Guvern.

Actualmente, Grupurile de Acțiune Locală (GAL) nu sunt înregistrate în calitate de persoane juridice din lipsa reglementării formei speciale de organizare în cadrul legal al Republicii Moldova. Proiectul de lege propus vine drept o soluție pentru înregistrarea și reglementarea activității GAL.

(12:26) În scopul protecţiei sănătăţii angajaţilor, în caz de boală și accidente la locul de muncă, Republica Moldova se aliniază la Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind serviciile de sănătate ocupațională. În cadrul ședinței de astăzi, Legislativul a aprobat în lectura finală proiectul de lege pentru ratificarea Convenției.

(12:14) Mai multe localități din Republica Moldova vor obține statut de stațiune balneoclimaterică, acestea, însă trebuie să întrunească condițiile climaterice și balneologice corespunzătoare. Proiectul de lege a fost votat.

(12:08) La Parlament a fost discutată situația financiară și restanțele salariale ale Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”, cu participarea angajaților de la întreprindere. Ședința a fost prezidată de Oleg Lipskii, președintele Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiară a instituției.

(11:40) Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de modificare a Codului muncii, Legii salarizării și Legii salarizării în sectorul bugetar pentru a motiva salariații care muncesc în condiții cu risc sporit pentru sănătate.

(11:15) Legea cu privire la comerțul interior a fost modificată. Parlamentul a votat astăzi, proiectul respectiv în lectura finală.

Acesta urmărește excluderea discrepanțelor normative existente în cadrul legislativ aferent domeniului comerțului interior, inclusiv ajustarea reglementărilor procedurale cu cele din Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător și Legea cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător.

De asemenea, în proiect sunt stabilite mai clar temeiurile de refuz pentru notificarea în comerț, procedura de recepționare, prelucrare și emitere a înștiințărilor de recepționare.

Autorii susțin că noua lege va exclude orice posibilitate de eschivare de la plata taxelor locale, inclusiv prin înglobarea în conținutul acesteia a tipologiei unităților comerciale prin sistematizarea (codificarea) și suplinirea acestora.

(11:08) Deputații au început să examineze proiectele pe odinea de zi. Cu 81 de voturi, proiectul nr. 213 din 01.06.2020 a fost votat.

(11:00) A trecut o oră de la începutul ședinței, însă deputații încă nu au început examinarea ordinii de zi.

(10:57) Deputații țin un minut de reculegere în memoria eroilor căzuți pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

(10:55) Arina Spătaru, Platforma DA: Din cauza situației create de Covid-19, femeile au devenit tot mai vulnerabile în fața violenței domestice. Ele sunt cele care trebuie să renunțe la serviciu, la surse de venit, ca să stea acasă să aibă grijă de copiii ce studiază online. Fac apel către toți deputații să efectuăm modificări sistemice pentru a proteja femeile în fața violenței domestice. Nu flori vrem de 8 martie.

Propunerea a fost lansată de deputatul Chiril Moțpan. „Au murit oameni, au fost răniți oameni, mii de compatrioți au rămas până astăzi cu sechele”, a declarat deputatul.

(10:54) Iurie Reniță: La o oră foarte matinală astăzi domnul Stoianoglo, Procurorul General, a fost astăzi în Parlament, deși el refuiză să vină aici la udieri. Ce a făcut dumnealui aici?

Zinaida Greceanîi: Eu nu cunosc despre acest fapt. La mine în birou Stoianoglo nu a fost. Dacă a fost la vreo comisie de profil, să ne spună acestea.

(10:50) Deputatul Andrian Candu a propus pentru ordinea de zi a săpătmânii viitoare, subiectul cu privire la acordarea concediului plătit, a unuia din părinți, dacă ambii lucrează și au copii în supraveghere până la vârsta de 10 ani. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi și nu a trecut.

(10:31) Înainte să ia cuvânt Sergiu Litvinenco, Zinaida Greceanîi a zis că ea îl consideră la fel ca și ceilalți colegi, unic și irepetabil.

(10:25) Alexandr Slusari: „Platforma DA vine cu o singură propunere. Noi am decis audierile la Consiliul Concurenței, ANRE, Guvernul, cu situația majorării prețurilor la carburanți. Este un subiect foarte important, avem niște abuzuri concurențiale demult, avem un ping-pong între autoritățile publice, care urma să rezolve această problemă.”

(10:20) La ședința de astăzi sunt prezenți 88 de deputați.

(10:09) Cu întârziere de 9 minute, ședinta Parlamentului a început.

(10:07) Zinaida Greaceanîi a rugat să fie deconectată transmisiunea live, dar microfoanele au rămas conectate pentru o perioadă. Problema „rușinoasă” ține de locul deputatei Monica Babuc în sala plenului. Aceasta a rămas fără loc.

(10:05) Se pare că deputații întârzie, ședința Parlamentului încă nu a început.

Urmărește live pe UNIMEDIA:

Iată ordinea de zi a ședinței de astăzi:


Pub