(video/doc) CC a declarat neconstituționale mai multe prevederi din două articole din Legea cu privire la Guvern

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea depusă de președinta țării, Maia Sandu. CC a declarat neconstituționale mai multe prevederi din două articole cu privire la Legea cu privire la Guvern, care reglementează atribuțiile Guvernului interimar.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, CC a decis că un Guvern în exercițiu poate să numească în funcții alte persoane.

1. Se admite parțial sesizarea depusă de Maia Sandu.

2. Se declară neconstituționale Art.15 al.2 litera E și al.3 și Art.23 al.6 din Legea cu privire la Guvern nr.136 din 7 iulie 2017, în partea care interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcție de demnitate publică, altele decât miniștri ori în funcțiile publice.

3. Până la modificarea legii de către Parlament, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane de demnitate publică, altele decât miniștrii sau în funcții publice, pentru un termen determinat, până la o nouă numire a aceleeași persoane sau a alteia, efectuată de Guvernul cu puteri depline.

4. Se recunosc constituționale Art.15 al2 litera E și al.3 și Art.23 al.6 din Legea cu privire la Guvern nr.136 din 7 iulie 2017, în partea care interzice Guvernului al cărui mandat a încetat, să elibereze din funcții persoane cu funcții de demnitate publică sau funcționarii publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile.

5. Se declară inadmisibilă sesizarea în partea referitoare la controlul constituționalității Art.15 al.2 litera D și F, Art. 23 al.3 și Art.26 al. 6 – 9, din Legea cu privire la Guvern nr.136 din 7 iulie 2017.

6. Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Se publică în Monitorul Ofical”,a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

(11:16) Judecătorii Curții se retrag în deliberare.

(11:14) Părțile iau parte la ultimul cuvânt.

(10:57) Reprezentantul Guvernului, Radu Radu, prezintă poziția față de obiectul sesizării.

(10:31) Are loc sesiunea întrebări-răspunsuri între judecătorii CC și consiliera pe justiție, Olesea Stamate.

(10:12) Ședința CC a început. Reprezentanta președintei, consiliera pe justiție, Olesea Stamate prezintă subiectul sesizării.

2a_2021.01.11 by UNIMEDIA on Scribd

Autoarea sesizării, președinta țării, Maia Sandu, contestă unele prevederi din Legea cu privire la Guvern, care reglementează atribuțiile Guvernului interimar.

Urmăriți live:


Pub