(interviu) Andrei Năstase: Între o guvernare PSRM/Șor și blocajul total, un Guvern pro-european și capabil al Platformei DA este unica soluție reală de alternativă

După data de 23 martie nu vor exista premise pentru a dizolva Parlamentul, așa cum încearcă să „manipuleze” unii ce nu cunosc „normele constituționale”. Dacă până atunci nu se desemnează un candidat la funcția de prim-ministru, Moldova va intra într-un blocaj total, în plină criză pandemică și economică. De această opinie este liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care a vorbit într-un interviu despre soluția crizei politice, despre alegerile parlamentare anticipate, recomandările pe care le-a transmis și președintei Maia Sandu și relația cu foștii colegi din blocul ACUM, membrii Partidului Acțiune și Solidaritate.

Foto: UNIMEDIA

Dl Andrei Năstase, ne-am obișnuit deja cu ideea că blocul ACUM nu mai există. Dar cum să înțelegem diferențele de abordări ale celor două foste componente ale blocului – PAS și Platforma DA? Sunt atât de diferite scopurile acestor două partide?

Blocul ACUM a avut la baza creării sale rațiunea, logica și consecvența politică a Platformei DA în fața pericolului reprezentat de regimul oligarhic, binomul Plahotniuc-Dodon și sistemul mixt de vot adoptat de aceștia.

Personal, încă de atunci de când am mers împreună cu doamna președintă Maia Sandu la Mândrești, am plecat la drum ghidat de niște principii clare și statornice: să continuăm lupta împreună. Inițiativa cooperării a fost lansată de Platforma DA, prin vocea mea, încă atunci, în 2016. I-am oferit toată susținerea pentru mandatul de președinte, iar pentru acest lucru nu i-am cerut vreo funcție sau vreun privilegiu – i-am cerut doar să facem front comun în fața corupției, a sărăciei și a dezastrului provocat de forțele obscure, antipopulare, care au capturat țara.

Poziția dumneavoastră rămâne valabilă și astăzi?

I-am cerut atunci și o cer și azi cu tot respectul, să contribuie la consolidarea și fortificarea dreptei, a forțelor proeuropene, profund democratice. Iar în calitatea mea de om cu pregătire juridică, o îndemn pe doamna președinte ca în lupta cu corupția și nedreptatea să fim fermi, duri, dar drepți. Să respectăm nu doar prin vorbe, ci și prin fapte, Constituția și legile țării. Să nu deraiem de la principiile statului de drept pe care, asa cum spun și fac de ani de zile, trebuie să-l edificăm conform standardelor europene, occidentale și în Republica Moldova. Deprinderile vechi, trebuie să rămână în trecut, acestea sunt apanajul politicienilor care au activat exclusiv în beneficiul propriu. Așa nu mai merge. Sfidarea Constituției, presiunea exercitată asupra Curții Constituționale (care, în actuala componență, a demonstrat mereu că este singura instituție cu adevărat independentă de factorul politic) este echivalentă cu sfidarea statului de drept. Acesta este crezul meu și al Platformei DA, crez intact și de pe timpurile pe când luptam în stradă cu regimul lui Plahotniuc și nimeni n-o să ne oblige să gândim altfel, indiferent de consecințe. Și este firesc ca deciziile unui politician, luate în numele a milioane de oameni, să fie supuse unui control riguros de constituționalitate. Iată asta s-a și întâmplat recent.

Și nu pot exista excepții?

Excepțiile în acest sens sunt precedente periculoase. Nu avem dreptul să uităm că nu poți reforma justiția cu norme care contravin Constituției, principiilor fundamentale ale unui stat, inclusiv cel al separării puterilor. Nu poți construi un stat de drept bazându-te pe încălcarea legii, fie chiar și cu cea mai bună intenție. Haideți să vă spun următorul lucru: ca fost ministru de interne înțeleg și ce înseamnă să aperi legea într-o țară în care corupția a distrus orice limite de comportament politic în raport cu normele legale. A trebuit să mă confrunt și cu mesagerii lui Plahotniuc, care au recurs la metode banditești de intimidare și au ajuns să trăgă din arme în apropierea mea, speriindu-mi familia. Nu m-au făcut să renunț și nu vor reuși s-o facă vreodată nici prin mașinăria propagandistică utilizată azi împotriva noastră actaproape toți politicienii din Moldova. Dar problema e alta: nu doar eu, fiecare cetățean trebuie să lupte pentru lege în această țară, înțelegeți? Pentru că, oricât de greu ar fi, altă soluție nu există: statul de drept se sprijină exclusiv pe lege și aceasta nu poate fi încălcată sub niciun pretext, în niciun context, cu nici un fel de ocazie trecătoare, oricât de nobil ar părea. Cu alte cuvinte, noi cu toții vrem să luptăm cu crocodilii corupției. Să o facem. Iar eu propun și drenarea mlaștinii în care mișună acești crocodili ai corupției, e necesar efortul comun al societății care trebuie să fie conștientă de gravitatea încălcării legii. Adică nu doar bandiții nu au dreptul să încalce legea, acest drept nu-l are nimeni, cu atât mai puțin factorii de decizie care și-au proclamat drept deziderat politic edificarea unui stat de drept!

Care sunt ultimele discuții cu reprezentanții PAS? Care este strategia pentru anticipate?

Recent, președintele interimar al PAS a declarat public că partidul său a ales o cale politică separată de Platforma DA și merge singur în alegeri. Acest lucru mi-a fost confirmat și atunci când ne-am întâlnit. Declarația a trecut cam neobservată de presă și din acest motiv sunt obligat, zilnic, să explic oamenilor care mă contactează și-mi cer participarea în blocul ACUM la scrutin, că nu e decizia noastră, e a colegilor de la PAS. În aceste condiții, noi vom merge în alegeri ca partid politic, iar prerogativele și dezideratele noastre vor rămâne neschimbate: vom lupta în continuare pentru adevăr și demnitate, pentru dreptate și o viață mai bună acasă. O vom face în numele susținătorilor noștri, pentru toți oamenii țării. Ținem în continuare o punte creștinească întinsă către foștii noștri parteneri din blocul ACUM, starea de spirit al căruia o păstrăm în tot ce facem, dar și către alte forțe politice și civice democratice, proeuropene și unioniste.Trebuie să înțeleagă toți că și în parlamentul viitor vom veni cu programe și soluții eficiente pentru oameni. Avem programe pentru fermieri, pentru IMM-uri și antreprenori, pentru familii, pentru salariații bugetari și pentru toate celelalte categorii sociale.

Dar sunt foarte multe categorii sociale care așteaptă o atenție sporită din partea statului. Cum reușiți să acoperiți solicitările?

Pare imposibil, dar reușim pentru că suntem extrem de determinați și disciplinați. Împreună cu Alexandr Slusari, liderul fracțiunii noastre parlamentare, am ținut cont de pregătirea fiecărui deputat și azi fiecare își face munca pe domeniile cele mai importante. Avem doar 11 mandate, dar vocea fiecărui deputat al Platformei Da este recunoscută și sonoră pentru că ne concentrăm pe soluționarea concretă a problemelor, dincolo de strategiile poltice elaborate de comun acord. De exemplu acum, Alexandru Slusari este în permanentă comunicare cu fermierii afectați de secetă și de inacțiunile guvernării privind micșorarea impactului dezastruos al acesteia asupra domeniului agricol și cel al securității alimenare a țării. În plus dânsul ține în vizor foarte îndeaproape situația catastrofală de la ÎS Căile Ferate, promovând soluțiile Platformei DA pentru a nu admite falimentul acestui obiectiv strategic. Igor Munteanu comunică cu mediul de afaceri care e la limita supraviețuirii în condițiile în care suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce ține de ajutorul acordat de stat micului business, businessului mijlociu și populației în general. Liviu Vovc este mereu pe baricadele luptei cu pandemia, Dinu Plîngău elaborează mecanisme de reformare și asanare a justiției și nu a pierdut niciodată în confruntarea cu abuzurile asupra legii pe care le deconspiră la Curtea Constituținală. Inga Grigoriu este președinta comisiei de anchetă LAUNDROMAT și are o activitate la vedere, în plus este o luptătoare intransigentă cu tot ce afectează mediul. Maria Ciobanu este vizibilă pe domeniul educației și culturii naționale, Chiril Moțpan este scutul veteranilor din războiul pentru independență și specialist în problemele de securitate a statului, fiind și membru al CSS. Arina Spătaru e în permanentă comunicare cu APL-urile, Stela Macari veghează asupra drepturilor veteranilor, iar acum este implicată inclusiv în activitățile care țin de riscurile sociale legate de abuzuri precum majorarea prin înțelegeri de cartel a prețurilor la combustibil. Vasile Năstase lucrează acum la proiecte precum cel ce vizează plafonarea pensiilor și salariilor „nesimțite”, de zeci de mii de lei, ale unor conducători ai întreprinderilor de stat, modificări la Codul electoral etc. Fiecare deputat al Platformei DA este implicat la greu, cu responsabilitate în programul nostru de activitate, pentru că promisiunile făcute în campanii electorale trebuie onorate. Altă cale nu există. O echipă unită și competentă este chezașia realizării programului nostru pliat pe asteptările cetățenilor.

Și atunci, unde se situează în toată activitatea aceasta demersul de alegeri anticipate?

Nu e nicio contradicție aici. Noi ne dorim alegeri anticipate libere și corecte. Am reținut din retorica PAS că se insistă pe anticipate oricum, deși rezultatul acestora în condițiile actuale nu garantează că se va schimba cu mult raportul de forțe în legislativ și, respectiv, această abordare nu poate fi promovată drept o panacee la toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova. Mai ales că nu este deloc clar cum vor putea să fie declanșate acestea. Mă refer, cel puțin, la faptul că în parlamentul actual există deja majoritatea constituită din socialiști și gruparea pestriță din jurul lui Șor. Aș vrea să subliniez că, dincolo de manipularea masivă care se produce acum în social media, Platforma DA își dorește anticipate! Și a propus și o foaie de parcurs reală, constituțională. Doar că noi suntem convinși că țara trebuie și guvernată corect în permanență, și până atunci. Iar între guvernarea alianței Șor-Dodon și blocajul total de țară fără guvern și fără anticipate, executivul proeuropean anticriză al Platformei DA, unul capabil să gestioneze criza generalizată și să organizeze alegeri libere și corecte, a devenit unica soluție reală de alternativă. Este o responsabilitate a clasei politice pe care nu avem dreptul s-o ignorăm mai ales în aceste luni de pandemie. Alegerile anticipate nu au cum să se întâmple mâine-poimâine, pe de o parte, și nu putem, pe de altă parte, ignora problemele stringente ale statului și oamenilor luni de zile. Suntem singura țară din Europa care întârzie atât de nepermis rezolvarea problemelor sanitare, pandemice ale populației și încă nu avem nicio garanție că vom începe procesul la nivel național în curând. Deocamdată putem vorbi doar de ajutorul oferit de România în acest sens și promisiunile altor state prietene. Haosul economic distruge zilnic businessul mic și mijlociu, fermierii trebuie să înceapă acum în martie, lucrările agricole și nu au cu ce și tot așa. Eu înțeleg că PAS își dorește anticipate cu orice preț. Ni le dorim și noi, în mod constituțional. Dar ce ne facem între timp cu aceste probleme în condițiile în care un guvern cu atribuții extrem de reduse nu are cum să rezolve criza acută pe care o traversăm.

Și atunci ce e de făcut? Ce le spuneți cetățenilor?

Mesajul, apelul meu către toți oamenii de bună credință din țară noastră este să-și păstreze demnitatea, să se informeze la modul cel mai serios și să învețe a pune la îndoială unele lucruri, să-și pună întrebări. O informație corectă și completă trebuie să răspundă, prin conținutul acesteia, la cel puțin cinci întrebări: „cine?”, „ce?”, „când?”, „cum?” și „de ce?”. Și atunci haideți să facem un exercițiu. Cine? Noi toți cei de bună credință, care am luptat în stradă. Ce? Vrem anticipate. Când? Cât de repede posibil. De ce? Pentru a scăpa de bandiți. Cum? Ei, atenție, aici e problema – cei care insistă pe această retorică, anticipate și punctum, nu au un răspuns. Acesta este adevărul. Nu altul. Noi am cerut și cerem în continuare președintelui să colaborăm, să facem anticipatele împreună, să găsim soluțiile legale cele mai bune pentru asta. Aceasta este singura cale pentru a obține o majoritate pro-euorpeană în viitorul parlament. Pentru a atinge un asemenea obiectiv e nevoie de unitate. Și e nevoie de responsabilitate sporită. Pentru că dincolo de anticipate, oamenii mor de covid în fiecare zi și în fiecare zi dezastrul economic se amplifică în lipsa unui guvern plenipotențiar.

Totuși, poate ar fi fost mai bine ca guvernul Chicu să nu-și dea demisia?

Platforma DA încă din primăvara anului trecut a cerut demisia Guvernului Chicu și instalarea unui guvern asumat de noi, în colaborare cu alte forțe proeuropene și mediul de experți. Cred că vă amintiți toată povestea cu moțiunea de cenzură versus matematica de calcul a voturilor. Bun, nu revin la detalii. Asta facem și acum – insistăm ca în locul guvernului demisionar să fie instalat un guvern responsabil, fie și cu un mandat de scurtă durată. Or, acum avem un prim ministru interimar al unui guver demisionar fără suficiente împuterniciri. Guvernul Chicu a plecat deja de două luni, dar încă nu s-a reușit reconfigurarea scenei politice și, după cum se vede, finalul e departe. Iar acest lucru îi costă foarte scump pe cetățeni, ei plătesc pentru inconsecvența politicienilor, înțelegeți? Lucrurile stau pe loc la nivel central și fiecare zi pierdută va fi extrem de greu de recuperat.

Dar nu puteți nega că Republica Moldova este, totuși, prizoniera unor jocuri politice?

Luptăm de ani de zile cu hoții și spălătorii de miliarde, cu delapidatorii bunului public. Azi oamenilor nu li se spune toată povestea. Este repetată până la obsesie partea cu „bandiții”. Da, este adevărat, aceștia încă nu au dispărut de pe arena politică și continuă să infliențeze nefast procesele. Și nu cred că mai are cineva dubii vizavi de încrâncenarea luptei mele cu bandiții: Platforma Demnitate și Adevăr a fost cea care a generat un val popular împotriva lor pe când dețineau totul în țara asta. Și guvern, și procuratură, și televiziuni, și președinția, și o putere financiară enormă. Cele mai multe denunțuri penale la adresa lui Dodon, Plahotniuc și toți ceilalți le-am făcut noi. Dezideratul statului de drept, a statului în care łibertățile de expresie, de protest, de formare a opiniei, de informare etc sunt respectate, a fost lancea luptei noastre în cadrul căreia mulți colegi și susținători de-ai nostri au fost persecutați, arestați, intimidați, li s-au distrus afacerile și familiile. Și, ce să vezi? Am ajuns zile când, doar pentru că a stabilit cineva că nimeni dintre noi nu are dreptul la opinie separată față de partidul care a câștigat prezidențialele, suntem linșați mai ceva decât pe timpul lui Plahotniuc. Inga Grigoriu este sfâșiată mediatic, pe rețelele de socializare. La fel și Dinu Plângău, Liviu Vovc, de fapt toți cei care și-au riscat viata și sănătatea în lupta cu oligarhii mafioți! Oricine, activist civic, politician, jurnalist, dacă îndrăznește să spună altceva decât s-a stabilit că trebuie să se spună este linșat. De ce nu li se spune oamenilor toată povestea? După partea cu bandiții de ce nu li se spune oamenilor că nu se poate scapă de aceștia decât într-un anume fel, prin vot, prin lege și prin democrație! Altfel, ni se va mai spune că trebuie să facem un referendum prin care să stabilim dacă e necesar sau nu prea să respectăm Constituția. E ridicol!

Paradoxurile rămân a fi parte a societății noastre, care este cel mai greu de suportat pentru dvs?

Eu o să vă răspund simplu. O pâine la magazinele politice ale lui Șor costă 2 lei. Moldoveanul nostru o cumpără, bineînțeles, nu are încotro de sărăcie. Și nu se gândește că s-ar putea că pâinea asta costă de fapt nu doi, ci trei lei. El primește un singur leu înapoi din milardele furate pe care, pe de altă parte, le restiuie statului în locul hoților în valoare dublă, și se bucură pentru asta. Asta mă roade și mă doare, asta nu pot suporta - sfidarea în față a poporului nostru amărât, minciuna prin care este manipulat! Ce bine ar fi ca oamenii să învețe a discerne ce este cu adevărat toxic și ce este cu adevărat benefic pentru Republica Moldova, pentru ei înșiși! De multe ori cel care ne spune că trebuie să cotim, căci după colț e țara cu râuri de lapte, de fapt, ne impinge în prăpastie. Iar alteori, să zicem, doctorul care ne face bine este nevoit să ne recomande o doctorie amară sau să ne facă o ablație. Tratamentul societății noastre stă în capacitatea de a respinge manipularea și propaganda toxică, capacitate pe care noi încă nu am obținut-o pe deplin.

Și dacă e invers? Mă refer la capacitatea de a discerne. Dacă nici aceasta nu funcționează?

Înțeleg la ce vă referiți. Deci, să clarific situația. Această Constituție, bună sau nu, așa cum e, trebuie respectată, este singurul lucru care ne desparte de anarhie. Toți cei care mai apărem pe la televizor și avem o influență rezonabilă asupra formării opiniei publice, ar trebui să fim obligați să spunem oamenilor întotdeauna, dar întotdeauna, toata povestea. Adică dacă propunem ceva să fim obligați să spunem, concret, cum vom face prin metode constituționale, legale, ca acel lucru să se întâmple. Uneori lucrurile spuse pe jumătate sunt mai toxice decât minciuna deplină. Pentru că sunt mai credibile și prin ele manipulezi mult mai ușor.

Dar cum rămâne cu problema politicienilor corupți? Nu mai este periculoasă pentru Republica Moldova?

Partea cu bandiții naște emoții, înfierbântă toată durerea noastră. Și acest lucru este exploatat cu bună știință. Iar atunci când legea nu poate fi încălcată...reacțiile de dezamăgire ale oamenilor sunt predictibile. Trebuie să înțelegem că Parlamentul este o instituție fundamentală a statului. Nu putem demola Parlamentul, nu-i dam foc la cererea cuiva. Nu putem trece nici cu buldozerul peste Curtea Constituțională! Categoric în cadrul Parlamentului există un număr mare de persoane certate cu legea. Pentru aceasta există procuratură, există SIS… Să fie deferiți justiției și dacă sunt vinovați să fie închiși la pușcărie. Dar nici măcar nu despre asta este vorba în condițiile în care justiția în mare parte rămâne a fi captiva sistemului instaurat încă de pe timpurile lui Plahotniuc. Întrebarea fundamentală este cine i-a adus în actualul parlament și cine garantează că în urma unui scrutin parlamentar anticipat aceste persoane corupte nu vor accede din nou în parlament împreună cu alți interlopi aflați astăzi pe tușă? Rațional este ca împreună cu președintele democratic ales să creezi mai întâi condițiile pentru un scrutin corect la nivel legislativ și instituțional și abia apoi să intri în acest proces. Asta e poziția noastră.

Și care ar fi motivul pentru care suntem mereu antrenați în acest joc periculos?

Populismul. Interesul partinic îngust. Îmi doresc să apucăm ziua când toți politicienii vor răspunde pentru promisiunile electorale false. Toți, fără excepție. Vreți un caz recent? Chișinău. A spus contracandidatul meu că orașul are bani. Eu am spus oamenilor că nu are bani suficienți și am indicat sursele de unde voi putea aduce bani și expertiză pentru dezvoltarea orașului și a suburbiilor. Priviți cu atenție orașul în care trăim... Au mințit socialiștii în campanie, dacă acum primarul a ajuns să se lamenteze la orice problemă care necesită a fi soluționată neîntârziat că nu sunt bani? Da! Dar este el sancționat de lege pentu asta? Nu! Poate spune orice politician orice, oricând, oricum... doar ca să câștige niște alegeri? Poate și o face. Dar răspunde el cumva în fața legii pentru minciună, pentru o astfel de fraudă electorală? Nu. Priviți autobuzele de 20-30 de ani, drumurile proaste, clădirile dărăpănate, sistemul de țevi și conducte dezgropate sistematic, noroiul de pe străzile din oraș… Dacă după anticipate parlamentul va arăta și mai penibil decât acum, va fi sancționat acel care a promis eliberarea imediată de corupție după scrutin?

Nu știu... Dar toată lumea așteaptă data de 23 martie. Atunci se spune că se va face claritate.

Povestea că pe 23 martie președintele poate dizolva Parlamentul este o altă manipulare sau, ca să fiu mai blând, o lipsă de înțelegere a mecanismelor constituționanle. Nu se poate să citești Constituția superficial! Constituția nu reglementează o asemenea situație precum cea pe care o traversăm, așa că riscăm blocajul total în plină pandemie! Și dacă Parlamentul nu va cere suspendarea președintelui și nu se va ajunge la referendum, așa cum cred sfătuitorii doamnei președinte? Chiar și dacă președinta în exercițiu va trece cu bine peste referendum - lucru de care nu se îndoiește nimeni - anticipatele nu vor fi mai aproape. Toată procedura va trebui reluată de la zero, cu același Parlament! E atât de evident acest lucru! Cea mai scurtă cale pentru a declanșa anticipatele pe care și le dorește electoratul este cea descrisă în Constituție, cu maxim respect pentru lege și cetățeni. Este vorba de reluarea (și nu mimarea!) consultărilor politice în ideea identificării unei soluții conforme legii, rapide și eficiente. Am suficientă pregătire juridică și politică pentru a o ajuta pe doamna președintă să iasă din impas, să depășim cu toții criza și să pregătim alegerile anticipate.

Din păcate, la cetățeni nu se gândește nimeni acum. Iată de ce Platforma DA încearcă în Parlament să lanseze pe agendă temele în spatele cărora mii de oameni se confruntă zilnic cu mizeria și se roagă pentru a avea o șansă de supraviețuire.


Pub