Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ R. Moldova a recepționat…

VIDEO R. Moldova a recepționat primul lot de vaccin anti-COVID-19, prin intermediul platformei COVAX

Autoritățile din R. Moldova au recepționat astăzi, 4 martie, lotul de 14.400 doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a declarat că R. Moldova este prima țară din Europa care primește vaccinul prin intermediul Platformei COVAX.

„R. Moldova este prima țară din Europa care primește vaccinul prin intermediul Platformei COVAX. Aceste doze vor fi folosite pentru imunizarea sistemului medical. Le mulțumesc tuturor celor care contribuie financiar pentru ca R. Moldova să beneficieze gratis de acest vaccin. Este vorba de țările UE, Comisia Europeana, Japonia, Canada Japonia, SUA. Pâna a dispune de suficiente doze de vaccin, vreau să vă rog să fim vigilenți, să respectăm regulile, să ne protejăm societatea. Aveți grijă de viața dumnevoastră”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu.

„Odată cu sosirea primelor doze de vaccin avem speranța că totul va reveni la normal. Copii nu vor fi vaccinați, este necesar ca lucrătorii medicali din prima linie să fie imunizați. Este important ca și profesorii să fie vaccinați împotriva Covid-19. Vaccinul este unica cale care va pune capăt acestei pandemii”, a declarat un reprezentant UE.

„Vreu să exprim gratidunea pentru tot suportul oferit de către țările UE. Sunt profund recunoscători și României, care a făcut posibil ca procesul de vaccinare să poată începe. Suntem împreună și doar împreună vom ieși din această pandemie”, a susținut șeful Delegației Uniunii Europene, Peter Mihalko.

„Sunt foarte bucuros să mă alături dvs la acest eveniment. Aceste vaccinuri sunt exptrem de importante pentru a da speranțe că zilele bune sunt tot mai aproape. Vaccinurile vor fi volosite pentru populația vulnerabilă”, a declarat ambasadorul SUA, la Chișinău, Dereck Hogan.

Start campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Medic imunizat: „Mă simt bine și fericită că în sfârșit vaccinul a ajuns în R. Moldova”

La 26 februarie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit o notificare de la platforma COVAX, prin care a fost confirmată livrarea primului lot de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru R. Moldova.

La 2 martie a început campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova. La această primă etapă va fi efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19.

Campania de vaccinare a început după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.