11:18:05 25.04.2024
Stiri

Un studiu global asupra jucăriilor din plastic a descoperit peste 100 de substanțe care i-ar putea afecta pe copii

Actualitate 04.03.2021 18:28 Vizualizări1679 Autor: Ziarul National
Un studiu global asupra jucăriilor din plastic a descoperit peste 100 de substanțe care i-ar putea afecta pe copii


Posibilele riscuri asupra sănătății ale substanțelor chimice folosite în jucării îi îngrijorează de ani buni pe oamenii de știință, însă noi cercetări privind jucăriile din plastic dezvăluie câte de răspândit este riscul asupra copiilor.

„Din 419 substanțe chimice descoperite în materiale plastice dure, moi și spongioase folosite în jucăriile copiilor, noi am identificat 126 de substanțe care ar putea afecta sănătatea celor mici, fie prin intermediul efectelor canceroase sau non-canceroase, inclusiv 31 de plastifianți, 18 substanțe ignifuge și 8 substanțe parfumate”, a explicat Peter Fantke, cercetător la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU).

Din cele 126 de substanțe chimice identificate în studiu, 27 de substanțe, inclusiv numeroși plastifianți, substanțe ignifuge și ftalați, sunt deja reglementate, însă totuși au apărut în jucăriile testate de oamenii de știință.

Substituții regretabile și substanțe chimice îngrijorătoare

Totuși, cercetătorii au mai identificat și alte 17 substanțe îngrijorătoare care nu apar pe listele de prioritate pentru jucăriile din plastic, însă care ar putea fi devastatoare pentru sănătatea copiilor.

Unele dintre aceste substanțe sunt cunoscute drept „substituții regretabile”, adică substanțe chimice care sunt folosite ca alternative la chimicale periculoase, însă care se pot dovedi dăunătoare.

Astfel, cercetătorii spun că un set de reguli numit „maximul acceptat de conținut chimic” ar putea fi folosit pentru a stabili limite asupra cantității de substanțe chimice folosite în jucării. Însă, până când astfel de legi și reguli nu sunt implementate de autorități, cei care pot lua decizii și pot acționa cât mai rapid în urma rezultatelor descoperite de studiu sunt chiar părinții.

Soluția simplă pe care o poate implementa orice părinte

Cel mai simplu pas pe care îl poate face orice părinte este să nu-și mai lase copilul să fie înconjurat de jucării din plastic. Potrivit cercetătorilor, copiii din țările Occidentale acumulează în medie 18,3 kilograme de jucării din plastic în fiecare an, scrie Science Alert.

„O metodă eficientă și practică de reducere a expunerii la chimicalele prezente în jucăriile din plastic este reducerea cantități de jucării noi introduse în cămine în fiecare an. Metoda este susținută și de un studiu recent care a dezvăluit că, de fapt, calitatea jocului copiilor este influențată în mod negative de abundența de jucării. Mai puțin jucării îi ajută pe cei mici să se concentreze și să se joace într-un mod mai creativ”, au mai scris oamenii de știință.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md