‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaExportator: În februarie, am exportat cu 80% mai puține mere

Exportator: În februarie, am exportat cu 80% mai puține mere

‹ adv ›
‹ adv ›

Exporturile de mere pe piața rusă, principala piață de desfacere pentru merele moldovenești, s-au redus drastic în acest sezon.

Potrivit datelor oferite de Asociația Moldova Fruct, acestea au scăzut cu aproximativ 50%, comparativ cu cele realizate în sezonul anterior.

„Exportatorii spun că pe piața rusă prețurile pentru mere s-au diminuat, astfel acestea nu corespund așteptărilor producătorilor. Astfel, fructele noastre, având un preț mai mare, se vând în cantități limitate. Stocurile interne de pe această piață permit menținerea acestor prețuri până aproape de sfârșitul sezonului. Deci, există riscul de a se menține acest trend negativ până la finalul anului de comercializare”, ne-a spus Adrian Cojocaru, specialist marketing Moldova Fruct.

Exportatorul Iurie Dogotari ne-a spus că în luna ianuarie exporturile au scăzut cu 50%, iar în februarie cu 80%.

„Diminuarea a fost generată de prețurile mari de la noi de pe piață. În plus, din cauza calamităților din sezonul anterior, avem mere puține de calitate bună. În acest an, exporturile la noi s-au redus cu aproximativ 80%, iar în ianuarie cu 50%. Am primit câteva comenzi pentru luna martie, dar nu pot fi comparate cu cele din anul trecut. Mizăm pe aceea că situația se va îmbunătăți în lunile aprilie și mai, dar producătorii ruși mai au stocuri. Ce ține de țările UE, Polonia oferă mere la prețuri mult mai mici. De aceea, trebuie să elaborăm un plan concret de acțiuni pentru a reduce riscurile”, susține Iurie Dogotari.

Amintim că, potrivit datelor prezentate de oficiali, în doar 5 ani, Rusia planifică să dubleze cantitatea de mere produsă. La moment, din cantitatea totală de 3,5 milioane de tone de fructe consumate de ruși, aproximativ un milion este asigurat de producția internă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii