(doc) Sergiu Sîrbu a depus o plângere la Procuratura Generală împotriva ofițerilor SPPS: „ M-au bruscat și mi-au îngrădit accesul la ședința CSS”

Președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare și ordine publică, Sergiu Sîrbu, a depus o plângere la Procuratura Generală (PG) împotriva angajaților Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), care, potrivit deputatului, „au dat dovadă de un tratament inuman și degradant, faptă care se înscrie Codul Penal al Republicii Moldova”, atunci când nu i-au permis să intre la ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Foto: UNIMEDIA

„Așa cum am promis, voi merge pe toate căile legale pentru ca cei care au înfăptuit abuzul de la Președinție, când, într-un mod absolut inexplicabil, mi-a fost interzis accesul la ședința Consiliului Suprem de Securitate, să fie trași la răspundere. În 26 februarie, ofițerii Serviciului de Protecție și Pază de Stat, care asigurau paza și protecția Președinției, au dat dovadă de un tratament inuman și degradant, faptă care se înscrie Codul Penal al Republicii Moldova”, a scris Sergiu Sîrbu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit deputatului Platformei „Pentru Moldova” „ofițerii SPPS, care se aflau la postul de pază de la poarta instituției prezidențiale, l-au bruscat și i-au îngrădit accesul la ședința CSS”.

„Le reamintesc ofițerilor SPPS și șefei statului că deputatul are dreptul să intre în orice instituție a statului, după ce se legitimează. Orice atitudine degradantă la adresa oricui este inadmisibilă. Executarea ordinelor ilegale tot e pasibilă de răspundere”, a conchis Sîrbu.

1 / Sursa:Sergiu Sîrbu/fb
1 / Sursa:Sergiu Sîrbu/fb
1 / Sursa:Sergiu Sîrbu/fb

Amintim că președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Sergiu Sîrbu, a trasmis ieri, 2 martie, o sesizare la Agenția Națională pentru Integritate (ANI) în care solicită inspectorilor de integritate să verifice dacă președinta țării, Maia Sandu, și consilierul său, Veaceslav Negruța, nu s-au aflat în conflict de interese în momentul în care au examinat la ședința CSS dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, având în vedere că deputatul consideră că persoanele vizate în sesizarea sa au „avut un rol activ în procesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, pe vremea când erau miniștri în Guvernul Leancă.”

La1 martie, deputatul Sergiu Sîrbu, a expediat către șefa statului, Maia Sandu, și secretara CSS, Ana Revenco, o solicitare, prin care a cerut mai multe explicații, după ce președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică nu a fost admis la ședința Consiliul Suprem de Securitate.

Sâmbătă, 27 februarie, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Sergiu Sîrbu, a catalogat pretextul președintei Maia Sandu de a-i îngrădi accesul la ședința Consiliului Suprem de Securitate drept „o mostră de improvizație juridică, demnă de cluburile de amatori.” Mai mult, Sîrbu a scris repetat, pe pagina sa de Facebook, că o va acționa pe Maia Sandu în judecată.

La data de 26 februarie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președinta Maia Sandu a explicat de ce președintelui Comisie de Securitate a Parlamentului Sergiu Sîrbu i-a fost interzis accesul la întrunirea CSS.

„În situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară, unii membri ai căreia sunt implicați în subiectele pe care le-am discutat noi astăzi aici, sunt implicați direct, acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese și în acest caz, pornim de la interesul țării, de la interesul finalizării acestor anchete extrem de importante și mai ales să reușim să reîntoarcem aeroportul statului Republica Molova.

Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție și l-am informat exact așa și pe dumnealui”, a declarat Maia Sandu.

Deputatul Sergiu Sîrbu a venit cu niște precizări după ce nu a fost admis astăzi la ședința CSS. Deputatul susține că, deși este membru din oficiu, aseară a primit invitația la ședința, iar astăzi dimineață, o altă scrisoare prin care i se recomandă să se abțină de la participare. Sîrbu susține că s-a prezentat la Președinție, însă a fost bruscat de ofițerii SPPS și dat afară.


Pub