„Vaccinare” cu scântei! Sturza: Dragi găgăuzi, renunțați la tot ce vine din vest! Chicu: Iertați-l, doamnă Bașcan, că demult nu mai știe ce spune și face

Refuzul unor medici din regiunea găgăuză de a fi vaccinați anti-Covid a stârnit un val de declarații printre politicieni. Fostul prim-ministru Ion Sturza îi îndeamnă pe locuitorii Găgăuziei să renunțe nu doar la acest vaccin, dar și la toate donațiile care vin din vest, inclusiv din România. „Păcat că vă credeți superior nouă, găgăuzilor. Păcat că, locuind într-un stat democratic, nu ați reușit să învățați ce înseamnă democrația. Democrația înseamnă mai întâi de toate respect necondiționat al dreptului altor oameni la părere și la alegere”, i-a replicat Guvernatoarea Găgăuziei, printr-o postare pe pagina sa de Facebook. „Iertați-l doamna Bașkan, că demult nu mai știe ce spune”, a comentat și un alt fost prim-ministru, Ion Chicu.

Foto: UNIMEDIA

„Dragii mei găgăuzi. Am să fiu sincer cu voi, refuzul medicilor din autonomie de a se vaccina cu AstraZeneca vă exclude din hotarele civilizației. Renunțați atunci la tot ce vine din Vest - medicamente, haine, produse alimentare, mașini. refuzați tot ce vine din România - investiții în grădinițe, școli, infrastructură”, scrie Ion Sturza pe Facebook, referindu-se și la vaccinul rusesc, deși medicii menționați nu au declarat că așteaptă un alt tip de vaccin anti-Covid, în refuzul lor.

Refuz / Sursa:Facebook

Ion Sturza / Sursa:Facebook

Guvernatoarea Găgăuziei a reacționat dur la mesajul lui Sturza.

„Un fost prim-ministru al Republicii Moldova a lansat o adresare găgăuzilor. În opinia mea un mesaj dezechilibrat și atacator. Sunt obligată să răspund în numele găgăuzilor.

Păcat, stimate domn. Păcat că vă credeți superior nouă, găgăuzilor. Păcar că, locuind într-un stat democratic, nu ați reușit să învățați ce înseamnă democrația. Democrația înseamnă mai întâi de toate respect necondiționat al dreptului altor oameni la părere și la alegere. Nimeni nu poate ataca părerea și alegerea medicilor găgăuzi. În democrație poate fi folosită numai calea convingerii.

Păcat că nu observați că, în toată lumea, inclusiv în cea mai civilizată parte precum este Uniunea Europeană, sunt mulți oameni care refuză vaccinarea, și nimeni nu-i atacă. Autoritățile încearcă să-i convingă. Păcat că nu ați venit cu un apel la sursele media să fie mai atente când difuzează informații neverificate despre vaccinuri, astfel trezind îndoieli în sufletele oamenilor.

În cele din urmă vă recomand să vă gândiți la o fraza spusă de Barack Obama despre democrație: "Democrația înseamnă compromis chiar și atunci când ai 100% dreptate."

Și vă mai propun o frază a lui Nicolae Iorga despre omenie: "Sunt succese care te înjosesc, și sunt înfrângeri care te înalță"”, a comentat Irina Vlah.

Irina Vlah / Sursa:Facebook

„Iertați-l, doamnă Bașkan, că demult nu mai știe ce spune și face... Dacă stătea măcar o clipă lângă sărmanii medici, pe care-i ia în derâdere ca un mitocan, poate mai merita atenția oamenilor. Nu vă faceți inimă rea, nu merită acest om nici o atitudine. Tot respectul și admirația pentru toți medicii din țară! Ne închinăm!”, a comentat și fostul premier, Ion Chicu, la postarea Irinei Vlah de pe Facebook.

Ion Chicu / Sursa:Facebook

Guvernul României a donat sâmbătă, 27 februarie, Republicii Moldova 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca.

Pe 2 martie a demarat procesul de vaccinare, îar în prima zi au fost imunzați 750 de medici din prima linie. Totodată, medici din două instituții medicale din sudul țării au semnat demersuri prin care refuză să fie vaccinați cu AstraZeneca.


Pub