Maria Nedealcov, directorul Institutului de Geografie și Ecologie, a decedat: „Rămâne a fi un nume de referință în știința contemporană”

Necrolog Maria Nedealcov, membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, doctorul habilitat, profesorul universitar, directorul Institutului de Geografie și Ecologie, a decedat. Anunțul a fost făcut pe facebook de Lilia Pogolșa, ministru al Educației, Culturii și Cercetării

Foto: colaj

„Cu profundă tristețe, am primit vestea trecerii la cele veșnice a membrului corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, doctorul habilitat, profesorul universitar, directorul Institutului de Geografie și Ecologie Maria Nedealcov.

Maria Nedealcov s-a născut la 26 iunie 1960 în satul Paicu, raionul Cahul. A absolvit Facultatea de Geografie a Universității de Stat din Tiraspol, iar doctoratul și postdoctoratul la Institutul de Geografie și Ecologie.

Grație spiritului neobosit de cercetător, erudiției și muncii dedicate pe parcursul a peste 35 de ani de activitate, Maria Nedealcov rămâne a fi un nume de referință în știința contemporană. Pe parcursul activităţii profesionale în domeniul meteorologiei, climatologiei, agrometeorologiei a activat ca expert național în elaborarea diferitor rapoarte și comunicări privind schimbările climatice, managementul integrat al secetelor în Sud-Estul Europei, a vulnerabilității teritoriului bazinului Dunării către schimbările climatice, etc.

Preocupările sale ştiinţifice s-au axat pe dezvoltarea unei noi direcții în climatologia contemporană și anume cea geoinformațională. A fundamentat o nouă direcție în regionarea agroclimatică, bazată pe metoda estimativă prin pontaje şi a Sistemelor Informaţionale Geografice.

Pe parcursul activității sale a publicat 350 lucrări ştiinţifice, 16 monografii (3 monoautor), 4 suporturi didactice, 46 implementări și 3 recomandări practice.

În semn de apreciere a meritelor deosebite, pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniul științific,Maria Nedealcov a fost decorată în anul 2011 cu Medalia „Meritul Civic”, iar în anul 2018 i-a fost conferit Titlul Onorific „Om Emerit”.

Transmitem sincere condoleanţe familiei, comunității științifice și exprimăm prețuirea noastră pentru memoria sa. Dumnezeu să o odihnească în pace”, se arată în mesaj.

Necrolog Maria NEDEALCOV Cu profundă tristețe, am primit vestea trecerii la cele veșnice a membrului corespondent al...

Publicată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova pe Miercuri, 3 martie 2021


Pub