Roverul Mars Perseverance al NASA este alimentat de un procesor din 1998

Noi particularități tehnice legate de roverul Perseverance, care se plimbă acum pe Marte, au început să ajungă online și atrag atenția asupra anduranței sistemelor Apple.

Foto: Playtech

Cei de la NASA nu au fost de la început foarte transparenți când vine vorba de tehnologia incorporată în roverul Perseverance, dar mai multe specificații tehnice legate de valorosul roboțel au început să circule pe internet. Când vine vorba de creierul întregii afaceri, acela vine de la IBM și Motorola, este același procesor PowerPC pe care Apple l-a utilizat în iMac G3, ilustrat în imaginea de mai jos. Dacă acest gadget îți este străin, merită să ai în vedere că a fost lansat în 1998.

În contextul în care sistemele Apple își păstrează foarte mult timp valoarea de revânzare din cauza fiabilității lor în timp și a fapului că se mișcă impecabil la mai bine de un deceniu de la lansare, informațiile obținute de publicația New Scientist nu fac decât să confirme acest lucru, scrie Playtech.

În final, un lucru este sigur. NASA a optat pentru un o versiune de PowerPC 750 pentru a-și propulsa roverul Perseverance pe planeta marte, un procesor care împlinește 23 de ani în 2021. În ceea ce privește specificațiile tehnice ale acestuia, nu prea ai avea de ce să sari în sus de bucurie.

PowerPC 750 este un procesor realizat de IBM și Motorola pentru sistemele iMac G3, considerate ca fiind responsabile de relanarea Apple pe piața globală și aducerea lui Steve Jobs în centrul atenției. Ca referință, au fost și primele care s-au bucura de un design original din partea lui Jony Ive. Este un procesor cu un singur nucleu tactat la 233 MHz și aproximativ 6 milioane de tranzistoare la interior. Pentru referință, SoC-ul M1 din noile MacBook-uri este tactat la 3,2GHz și are în interior 16 miliarde de tranzistoare.

Motivul pentru care NASA a optat pentru acest procesor foarte vechi în roverul său de 2,4 miliarde de dolari nu a fost lipsa de bani, ci fiabilitatea demonstrată pe termen lung, iar sisteme precum cel de mai jos funcționează și astăzi, le găsești pe OLX. Singura modificare de care a beneficiat procesorul utilizat în Perseverance este o carcasă care să-i faciliteze rezistența la radiații, între 200.000 și 1.000.000 Rads, dar și imunitatea la temperaturi extreme, între -55 și 125 grade Celsius.

playtech.ro / Sursa:playtech.ro


Pub