Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția unei platforme specializate în…

Reacția unei platforme specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a actelor românești, după ce CNA a anunțat o anchetă în acest domeniu

După ce Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat miercuri, 3 martie, într-un comunicat de presă că mai multe persoane ar face parte dintr-un grup care ajutau moldovenii, contra cost, să redobândească cetățenia română, platforma documente.md a venit cu o reacție în acest sens.

Astfel, administratoarea platformei specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a actelor românești Raisa Ghirișan a spus pentru Ziarul de Gardă că platforma pe care o administrează nu are „interese ilegale”.

„La documente.md nu s-au făcut percheziiții. Site-ul documente.md nu duce în eroare și nu are interese ilegale. Cred că recenziile clienților noștri, serviciile pe care le acordăm, demonstrează asta. Suntem o companie juridică de consultanță, care achită impozite, oferă bonuri de casă, spre deosebire de mulți alții.

Ce scrie acolo este o aberație. Am discutat cu Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA. Ea spune că este totul clar în comunicat, că le scrie de 20 de ani. Noi considerăm că dumneaei a dus în eroare oamenii. Este părerea mea că doamna are un interes personal. S-a scris așa fel, că s-a interpretat bulversat și oamenii au înțeles cum au putut. Dacă sunt 60 de platforme cu această activitate, trebuiau să le indice pe toate, nu doar trei dintre ele”, a spus Raisa Ghirișan pentru ZdG.

CNA a anunțat miercuri, 3 martie, că agenţi economici, persoane fizice şi publice, notari, dar şi alţi intermediari din R. Moldova şi România ar face parte dintr-o schemă de corupere şi trafic de influenţă, prin care mai mulţi moldoveni ar fi fost ajutaţi să obţină diverse servicii pentru redobândirea cetăţeniei române, contra cost.

Conform instituției, este vorba despre site-urile programare.md, interdoc.info sau documente.md, platforme specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a documentelor şi de programări la diferite instituţii publice.

Marţi, 2 martie, ofiţerii CNA şi procurorii au operat percheziţii la domiciliile şi la birourile unor persoane vizate în schemă, iar trei dintre acestea au fost escortate la CNA şi reţinute pentru 72 de ore.

Este vorba despre persoane care gestionează activitatea unor companii din R. Moldova, specializate în asistenţă pentru perfectarea diferitor tipuri de acte.

Pe numele celor 3 au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de închisoare. Cercetările în acest caz sunt în desfăşurare.