Cum se schimbă viața bărbaților după apariția unui copil. Concluzii la un an și jumătate de paternitate

Am fost întrebat de mai multe ori cum mi s-a schimbat viața după apariția Sofiei. Unor bărbați, în general, le este dificil să explice sau să descrie anumite stări lăuntrice și răspunsul meu era de fiecare dată diferit, în funcție de dispoziție. La un an și jumătate de paternitate, totuși, am ajuns la câteva concluzii ce le-ar putea fi utile celor care își doresc sau urmează să devină tătici.

Întâi de toate, la fiecare e diferit! 🙂 Acesta e cel mai frecvent răspuns pe care-l primeam atunci când încercam să aflu informații despre procesul de dezvoltare al copiilor, obiceiuri de alimentație sau rutină zilnică.

Așa e și în cazul bărbaților. La fiecare e diferit, în funcție de un milion de factori: de la educație, cultură, stil de viață până la priorități, relația cu partenera de viață, situația financiară, job și alte detalii, care pot deveni mai mult sau mai puțin importante odată cu apariția unui copil.

Totuși, sunt câteva aspecte comune la care ar fi bine să se gândească fiecare bărbat care vrea să devină un tată responsabil. Ordinea e aleatorie.

1. Trebuie să înțelegi că femeii tale îi este de 10 ori mai greu

Pe lângă faptul că, exact ca tine, se trezește brusc cu o ființă mică și neajutorată în casă, exact ca tine are o mulțime de preocupări, exact ca tine e trezită nopți la rând de plânsul pruncului vostru, mai adaugă stresul post-partum, schimbările fizice, hormonale și, respectiv, cele comportamentale, pe care nici savanții nu le pot explica până la urmă și ai putea să ai tabloul complet. După naștere fii gata ca, uneori, să nu-ți mai recunoști soția!

Pur și simplu, acceptă și înțelege. Chiar dacă nu înțelegi (se întâmplă în 99% din cazuri), spune-i că îți dai seama cât de greu este, întreab-o cu ce ai putea să o ajuți, oferă-te să preiei din treburile ei, fii sclavul partenerei tale, dacă trebuie. Fără glumă, vei vedea cum se schimbă lucrurile după ce se calmează spiritele. 

În primele 6-12 luni, turbulențe de acest fel pot apărea periodic. După ce vă obișnuiți cu alăptatul/hrana bebelușului, vor apărea durerile de burtă, apoi dințișorii, apoi crizele.

Comunicarea între parteneri este crucială. Oricum, calculează bine frazele spuse, intonația și niciodată nu ține discursuri bazate pe emoții. Penisul îl vei folosi mai rar, așa că direcționează sângele spre creier și ia în considerare mai multe aspecte decât de obicei.

2. Timpul tău liber e la serviciu și când duci gunoiul

Chiar dacă e recomandat să vă faceți timp liber individual și împreună, în care să vă detașați măcar pe 30 de minute de copil, uneori (perioade lungi de timp) acest lucru este imposibil. Chiar dacă doarme mult timp, în primul an de viață copiii sunt dependenți de părinți. Respectiv, ieșirile la bere, orele de sport, discuțiile cu prietenii se răresc, iar dusul gunoiului devine o ocupație practicată mai des, asta dacă nu ieși cu copilul în brațe.

Am văzut de mai multe ori bărbați tineri care ieșeau cu pungile de gunoi pe jumătate goale, iar până în acest an nu-mi puteam explica această practică. Acum îi înțeleg.

Citește și: „Mă simțeam golit emoțional și sufletește, dar rolul meu de tată era mai prioritar.” Cum trec tații peste perioada postpartum

Când copilul începe să meargă, să te perceapă ca tată, timpul liber petrecut cu el este extrem de simpatic, calitativ și prețios. Până atunci, fii gata să-ți dedici timpul liber pentru schimbatul scutecelor, curățat, strâns din urma „micului dinozaur fragil”. Nu mai are rost să zic că părinții devin tot mai puțin ordonați. 

Apropo, fragilitatea copilului îți consumă cel mai mult timp și energie. Unii tați au un fel de înzestrare de la natură de a fi super-protectivi, să poată reacționa prompt în caz de pericol. Și cât sunt mici, lumea înconjurătoare îi pare extrem de periculoasă pentru copil. Și chiar este. Oricât de bine ai securiza spațiul, trebuie să fii atent să nu sară de pe pat, să nu pună obiecte periculoase în gură, să nu cadă și să se lovească, să nu răstoarne florile peste el, etc, etc. Copiii sunt curioși, ei vor să încerce totul și e firesc să-i lași să descopere lumea. Respectiv, atenția trebuie să fie setată la maxim în mod constant. Mai puțin timp pentru social media, mai puțin timp pentru jocuri video.

Dar partea cu timpul liber o veți înțelege mai bine când veți merge la baie, iar copilul se va ține scai de voi.

3. Depresia îi vizitează și pe bărbați. Pregătește-te să te simți useless (nefolositor)

Într-o intensitate mai mică, schimbările hormonale despre care am vorbit mai sus, au loc și la bărbați. Oamenii de știință au descoperit că odată ce devin tați, bărbații înregistrează un nivel scăzut de testosteron. Acest hormon responsabil până ieri de reproducere și tot ce implică acest proces (poftă de viață, competiție, mișcare, cucerire, dominare, sex) este înlocuit (ca proporție) de oxitocină, care face ca bărbatul să devină mai afectuos, mai grijuliu și mai relaxat, ceea ce nu este neapărat rău. Doar că procesul acestei schimbări (nu însăși schimbarea) creează un teren fertil pentru sentimentul de a te simți nefolositor. 

Nu știu dacă pe fondul schimbărilor hormonale sau nu, dar, personal, am trăit acest sentiment de fiecare dată când nu-mi reușea ceva în raport cu fiică-mea. Atunci când nu reușeam să-i schimb scutecul sau să o îmbrac, când nu reușeam să o calmez când se trezea noaptea ori atunci când îi era somn și nu reușeam să o adorm, când îi făceam terciul prea uscat sau când o dureau gingiile și nu aveam ce-i face… Pe scurt, situații sunt foarte multe. Dar dacă insiști și perseverezi, poți să obții succes, iar odată cu el crește și nivelul de testosteron, iar odată cu nivelul de testosteron știți și voi ce mai crește (m scris în primul alineat în paranteze)

4. Banii sunt importanți, dar nu sunt totul

Dacă vrei să treci rapid la următoarea concluzie, o spun în cuvinte puține: odată cu apariția unui copil trebuie să fii gata să încetinești sau să te oprești din drumul tău galopant „spre avere și succes”.

Am avut o perioadă în care, parcă, eram obsedat să fac mai mulți bani. Mă temeam că nu voi reuși să-i asigur un prezent sigur și un viitor prosper copilului meu. Da, un nou-născut, mai ales primul, implică multe cheltuieli: pat, cărucior, jucării, scăunel, vizite la medic, vaccinuri, haine, scaun auto și alte cheltuieli elementare, fără să mai vorbim de chestii opționale precum masaj, înot și alte activități sau bunuri utile dezvoltării lor.

Fiecare părinte ar fi îngrozit de gândurile despre eventuale probleme de sănătate, eventuale accidente sau situații neprevăzute din familie care ar necesita bani. Respectiv, ar fi bine ca până la apariția unui copil să vă faceți câteva economii, nu atât „pentru zile negre”, cât „pentru siguranță”. Nici nu știi când ai nevoie de o vestă de salvare. Doar că trebuie să fii atent să nu exagerezi.

Bani niciodată nu vor fi „destui”. Împacă-te cu ideea asta. Oamenii bogați cheltuie mai mult, pe proiecte mai mari și indiferent de cât de mulți bani vei avea, tot îți vor părea puțini. Adică sentimentul insuficienței e același și în cazul unui miliardar căruia nu-i ajung câteva milioane pentru a finisa un proiect investițional la care ține și în cazul unui om cu venituri medii căruia nu-i ajung câteva mii pentru o mașină nouă. Ambii se simt la fel de triști. De aici și legitatea că banii nu aduc fericirea.

Fericirea copilulul tău e generată de timpul pe care îl petreci cu el împreună. Cam asta e tot de ce are nevoie în primii ani de viață. Am observat cât de veselă și strălucitoare poate fi fiica mea când ambii părinți îi sunt alături și i se dedică. Sănătatea emoțională a copilului tău, care stă la baza dezvoltării sale, trebuie să te preocupe mai mult decât situația financiară.

5. Temele de discuție devin (neașteptat de) surprinzătoare

Fii gata ca subiectele despre mașini, afaceri, politică, fotbal, tehnologii sau tot ce te pasiona până nu demult să fie nesemnificative în discuții. Copilul devine centrul universului conversațional. Mai ales în primele luni, toți te întreabă despre copil: „cum doarme, ce mănâncă, ce vaccine, unde, cum te-ai adaptat” și alte un milion de întrebări la care nu te-ai fi gândit vreodată.

Mai mult, te poți trezi că cele 5-10 minute petrecute cu un prieten sau cunoscut întâlnit pe stradă sunt dedicate exclusiv biberoanelor, jucăriilor, scutecelor și ce progrese face copilul tău ca ființă umană.

Situația e mai „gravă” când discuți cu alți tați… Zici că-s conversațiile dintre Ion Creangă și Mihai Eminescu despre literatură. Să fiu înțeles corect – acesta este un lucru firesc, util și chiar sănătos, doar că nu mi-am imaginat vreodată să existe o astfel de „întorsătură” la nivel de dialog. Faza bună e că, după o perioadă, lucrurile, adică temele, revin relativ la normalitate.

Voi încheia cu o concluzie generală: apariția unui copil îți schimbă viața într-o manieră esențială. Îți dă lumea peste cap. Aș fi vrut să scriu că asta e minunat și chiar este. Cel puțin, poate fi, dacă reușești ca bărbat și tot ce înseamnă această noțiune (fără a stereotipiza) să gestionezi eficient „șocul schimbării”.

Doar că schimbările pot crea și tensiuni, incertitudini, certuri, poți ajunge să nu înțelegi ce se întâmplă, să vrei să dai înapoi, să evadezi…important e să fii calm, să îți păstrezi firea, să înțelegi că de tine depinde foarte mult de cum evoluează lucrurile și să te pregătești mereu de următoarea provocare. Sper că acest articol îți este de folos în acest proces. Baftă!

Autor: Dumitru Jomir

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.