Soluții – teatrul japonez oferă o nouă experiență de vizionare

Luminile se sting, ca la începutul oricărui spectacol, iar publicul se apleacă înainte pentru a privi prin slotul pentru cutie poștală sau vizorul din ușa din fața lor, în timp ce interpreții încep să danseze.

Trupa japoneză de dans Moonlight Mobile Theatre a venit cu o nouă modalitate de a aduce oamenii la spectacolele lor de avangardă, menținând în același timp distanța socială.

Spectatorii stau pe scaune în cabine separate, care sunt aranjate în jurul scenei, și urmăresc dansatorii printr-o gaură.

„Am creat în mod intenționat mici găuri asemănătoare celor pentru cutia poștală”, a spus Nobuyoshi Asai, directorul artistic și coregraful teatrului, explicând modul în care limitarea sferei vizionării permite publicului să devină mai absorbit de spectacol. Trupa de teatru a început să aplice această practică în decembrie, după ce, din cauza pandemiei, au fost anulate aproape toate spectacolele. În scurt timp, biletele pentru cele 12 spectacole preconizate au fost epuizate.

Deși această practică este încurajatoare, doar 30 de persoane sunt permise la fiecare spectacol. Aceasta nu acoperă costul spectacolului, inclusiv măsurile de siguranță suplimentare, cum ar fi dezinfectarea locului. Subvențiile guvernamentale abia dacă ajută compania să facă față situației create.

Asai recunoaște că e dificil, dar el este ferm convins că această idee este o soluție perfectă pentru teatre și cinematografe în situația creată. „Dacă nu facem asta, artiștii vor pierde oportunitatea de a dansa și juca pe o scenă reală”, susține el.

Sursa: reuters.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.