Cât costă să ai menstruație

O persoană are menstruație, în mediu, timp de aproximativ 38 ani, adică peste 450 de perioade menstruale pe parcursul vieții, estimează Asociația pentru sănătatea reproductivă din SUA. Și în această perioadă, fiecare apelează la o serie de produse igienică, care să colecteze sau absoarbă eliminările și pentru a le oferi confort. Pe lângă faptul că, de multe ori, aceste zile sunt neplăcute, acompaniate de migrene, crampe și indispoziție, menstruația mai presupune și anumite cheltuieli. De aceea, am încercat să calculăm cât cheltuie lunar o persoană pentru produsele de menstruație. 

Absorbantele/tampoane

Cele mai cumpărate și populare sunt absorbantele sau tampoanele, care inundă rafturile din magazinele pentru igienă și produsele de uz casnic. Prețul unui pachet cu 10 tampoane sau absorbante variază de la 36 de lei până la 60 de lei. În funcție de persoană și durata menstruației (3-7 zile). De cele mai multe ori, într-o lună este folosit un pachet și jumătate sau chiar două de absorbante sau tampoane, în funcție de intensitatea scurgerilor. Specialiștii recomandă ca aceste produse să fie schimbate la fiecare patru ore. Potrivit unor calcule făcute de Institutul Național de Sănătate SUA, pe parcursul vieții, fiecare femeie folosește în jur de 16.800 de tampoane sau absorbante.

Cupa menstruală

Dacă alegi cupa menstruală, pe care e nevoie să o schimbi o dată la trei ani, atunci ai nevoie pe parcursul vieții de cel puțin 12. Prețul unei cupe menstruale, pe care o poți cumpăra online în Moldova, este de 290 de lei. Cupele menstruale au apărut la începutul anilor ’30 – atunci ele le veneau în ajutor locuitorilor din regiunile sărace, care nu aveau acces la produsele de unică folosință, ca să treacă de perioada menstruației în confort. Însă articolul a devenit popular abia peste 50 de ani, în anii ’80, când omenirea a început să conștientizeze consecințele utilizării plasticului și a produselor de unică folosință. Cupele sunt fabricate din silicon medicinal. Ele se introduc în vagin și se golesc la necesitate. Cupele se spală sub jet de apă, iar înainte de noul ciclu se fierb pentru a le dezinfecta. 

Lenjerie absorbantă sau chiloți menstruali

Lenjeria absorbantă devine tot mai populară, la fel ca și cupele menstruale. Prețul lor este, în medie de 350 de lei și acestea pot fi cumpărate online. Chiloții menstruali sunt folosiți, de obicei, împreună cu un absorbant sau cu o cupă menstruală și te asigură că nu îți vei păta haina, cearșafurile sau mobila. După o zi de utilizare se recomandă de a-i înmuia în apă rece, după care se spală în mașina de spălat. După uscare pot fi utilizați din nou. 

Și pentru că menstruația nu ține cont de situația financiară a femeilor, procurarea produselor pentru această perioadă, de multe ori devine o povară financiară. De multe ori, tinerele și femeile evită să iasă din casă, să meargă la școală sau la serviciu pentru că nu-și pot permite să cumpere un absorbant. La asta s-au gândit și autoritățile din Scoția, care, după multe sondaje și studii, s-au obligat să asigure pe oricine are nevoie de aceste articole igienice, pentru a lupta împotriva sărăciei în timpul menstruației. Acest exemplu a fost urmat și de alte țări, care, până în acest moment împart absorbante și tampoane în școli și universități. 

Scoția oferă absorbante gratuite pentru a pune capăt sărăciei. Dar ce face Moldova?

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.