Cât de rentabilă este investiția într-un apartament pe care îl vei oferi în chirie. În câți ani poți obține profit

Apartment-2rooms-rent-Chisinau-center1 (2 of 1)

În ultima vreme, tot mai mulți oameni se gândesc să își sporească sursele de venit, iar domeniul ce ține de investiții imobiliare pare să fie din ce în ce mai atractiv. Dacă aceste persoane doresc să ofere ulterior acest apartament în chirie, atunci ele vor trebui să țină cont de fezabilitatea acestui tip de investiție. Mai jos, o să vă explicăm cum acest lucru funcționează.

Dacă ai scopul să investești în imobil pentru a obține un venit permanent pentru mulți ani înainte, atunci va trebui să aștepți cam vreo 10 ani până când venitul din chiria apartamentului va acoperi cheltuielile pentru achiziția acestei locuințe.

Pentru a evalua de la bun început toate riscurile, trebuie să ții cont de o regulă. Astfel, dacă pe piața imobiliară sunt stipulate prețuri extrem de umflate pentru achiziționarea apartamentului, atunci șansele tale de a obține profit peste câțiva ani sunt foarte reduse.

În acest sens, pentru a determina dacă prețul unui apartament este supraevaluat, trebuie să calculezi raportul dintre prețul apartamentului pe care dorești să-l cumperi și costul chiriei pe care îl vei solicita pe an. Acest indicator se numește raportul P/R, scrie businessclass.md.

Iată un exemplu elocvent. Intenționezi să cumperi un apartament contra sumei de 900 000 de lei, după care îl vei oferi în chirie cu 6 000 de lei pe lună timp de un an. În cel mai bun caz, vei câștiga 72 000 de lei, fără eventuale cheltuieli pe reparații sau cheltuieli imprevizibile. Aici nu uităm întocmirea unui contract de locațiune și achitarea impozitului pe venit în sumă de 7 %.

Prin urmare, coeficientul raportului P/R arată în felul următor: 900 000 ÷ 72 000 = 12,5.

Adică, va dura mai mult de 12 ani pentru a începe să obții profit din chiria apartamentului.

În general, recomandările sunt după cum urmează:
# P/R = de la 1 la 15 – puteți cumpăra un imobil;
# P/R = de la 16 la 20 – îl puteți lua, dar este mai bine să evaluați plusurile și minusurile acestei tranzacții;
# P/R = peste 21 – prețurile la apartamente sunt prea mari, investiția va eșua.

Vezi și:

Cum denunțați la FISC proprietarii care nu semnează cu chiriașii un acord legal de arendă a apartamentului

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente