Pentru prima dată de la independență, Moldova este reprezentată la Academia Europeană de Film

damaschin1

În Februarie 2021, Eugen Damaschin – regizorul a mai multe filme precum „Beautiful Corruption”, „Moldova 89-91” și „Lazarus Syndrome”, a devenit membru al Academiei Europene de Filme (European Film Academy). Astfel, Moldova apare pentru prima data pe lista membrilor academiei.

Printre membrii cu renume ai academiei se regăsesc Paolo Sorrentino, Cristian Mungiu, Andrei Konchalovsky, Lars von Trier, Sophia Loren, Krzysztof Zanussi ș.a.

Pe lista membrilor academiei se mai regăsesc persoane din industria cinematografică originare din Republica Moldova, precum Radu Gorgos, Igor Cobileanski, Oleg Mutu, însă ei sunt reprezentanți din partea României.

Academia Europeana de Film a fost fondată în 1988 de către Ingmar Bergman (regizor, producător și scenarist suedez), care a fost primul președinte al acesteia. Din 1995 Wim Wenders (regizor și fotograf german) a preluat conducerea până în anul 2020. Din 2020 și până în prezent, în fruntea academiei este Agnieszka Holland (regizoare, producătoare TV și scenaristă poloneză). Academia Europeană de Film reunește acum 3.800 de profesioniști europeni în domeniul filmului, cu scopul comun de a promova cultura cinematografică europeană.

Academia Europeană de Film organizează anual European Film Awards – unul dintre cele mai prestigioase premii în domeniul cinematografiei. Prin intermediul acestei ceremonii de premiere, Academia urmărește să atragă interesului publicului pentru cinematografia europeană, să promoveze calitățile culturale și artistice europene și să recâștige încrederea publicului în valoarea de divertisment pe teritoriul Europei.

În prezent, Eugen Damaschin este unicul reprezentant al Moldovei în această academie. Aderarea lui la Academia Europeană de Film ar putea genera noi oportunități pentru industria cinematografică din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente