Emisiile globale de dioxid de carbon au scăzut cu 7 % în anul 2020. Schimbările au avut loc din cauza restricțiilor impuse în pandemie

aCvq1VqgpKMjLtHfI1PcpWtC1syEH0QhBAN

Restricţiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus au dus la o scădere record de 7% a emisiilor globale de dioxid de carbon în 2020, însă această scădere ar putea fi de scurtă durată dacă eforturile ce vizează renunţarea la combustibilii fosili nu vor fi intensificate, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Studiul, realizat de cercetători de la instituţii din Australia, Marea Britanie, Franţa, Norvegia şi Statele Unite, a confirmat estimările preliminare din mai 2020, potrivit cărora emisiile globale de CO2 provenite din combustibili fosili urmau să scadă cu 7 %, mai exact cu 2,6 miliarde de tone, şi să ajungă la 34 de miliarde de tone.

Marţi, Agenţia Internaţională de Energie anunţase că emisiile globale de CO2 au scăzut cu 5,8 % în anul 2020. Studiul din Nature Climate Change a analizat emisiile zilnice de CO2 din 71 de ţări şi care provin din şase sectoare economice, folosind date furnizate de consumul zilnic de electricitate şi de serviciile de monitorizare a mobilităţii bunurilor şi persoanelor.

Pentru a respecta creşterea temperaturii globale cu cel mult 1,5-2 grade Celsius în acest secol, emisiile de CO2 trebuie să scadă cu 1 miliard – 2 miliarde de tone pe an, potrivit experţilor de la ONU.

„Atunci când infrastructura bazată pe combustibili fosili va fi repornită, există riscul unei creşteri masive a emisiilor în 2021, aşa cum s-a vazut şi după criza financiară globală din 2009”, a declarat Glen Peters, directorul Centrului pentru Cercetări Internaţionale în domeniul Climei şi Mediului (CICERO) din Norvegia, care a participat la realizarea studiului.

Deşi o revenire completă la nivelurile din 2019 pare improbabilă în acest an, întrucât pandemia de COVID-19 continuă să se manifeste, viitoarele emisii de CO2 vor depinde în mare parte de alinierea planurilor de redresare economică a ţărilor cu obiectivele de mediu şi cu creşterea „sectorului verde”, a adăugat acelaşi expert.

Pentru a atinge obiectivele trasate prin Acordul pentru climă de la Paris din 2015, acţiunile post-COVID-19 trebuie să producă o scădere de 10 ori a emisiilor în comparaţie cu perioada 2016-2019, alături de renunţarea la infrastructura bazată pe combustibili fosili la nivel mondial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente